Թեյը ամենատարածված ըմպելիքներից մեկն է: Շատերն այն խմում են ամեն օր: Ի վերջո, այն առավոտյան էներգիա է տալիս, իսկ երեկոյան արագ քնելիս է օգնում:
Ինչպես բացատրել է փորձագետ Անդրեյ Սկիդանը, թեյի մեջ ամենաօգտակար նյութերն են կոֆեինը, թեանինը և կատեխինները: Գիտնականները տարիներ շարունակ ուսումնասիրել են այս միացությունները՝ անընդհատ ցույց տալով դրանց դրական ազդեցությունը առողջության վրա:
Այս բոլոր բաղադրիչներն իսկապես ունեն եզակի հատկություններ, ընդգծել է Անդրեյ Սկիդանը «Իզվեստիա»-ին տված հարցազրույցում:
Օրինակ, կատեխինները հզոր հակաօքսիդանտներ են: Ամերիկացի հետազոտողները ապացուցել են, որ այս նյութերը պաշտպանում են օրգանիզմը քաղցկեղից և օքսիդատիվ սթրեսից, ինչպես նաև նվազեցնում են սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը և կարգավորում արյան ճնշումը: Կանաչ թեյը հարուստ է կատեխիններով, որոնք էլ հենց խմիչքին տալիս են թեթևակի տտիպություն:
Թեանինը ամինաթթու է, շարունակել է փորձագետը: Այս միացությունն ունի հանգստացնող հատկություններ, այդ իսկ պատճառով թեյը օգնում է նվազեցնել սթրեսը, բարելավել քնի որակը և բարելավել ճանաչողական գործառույթը:
Կոֆեինը նաև դրական ազդեցություն ունի ուղեղի վրա: Այս նյութը նվազեցնում է Պարկինսոնի և Ալցհայմերի հիվանդությունների ռիսկը: Թեև սուրճը նույնպես պարունակում է կոֆեին, մասնագետը նշել է, որ թեյի ազդեցությունը մարմնի վրա շատ ավելի մեղմ է։
