Ամբողջական կամ կեղևազուրկ
Առողջապահության մասնագետների կարծիքով՝ ամբողջական սերմերը, այսինքն՝ կեղևազուրկները, պարունակում են ավելի շատ մանրաթել, կալիում և ցինկ: Կեղևազուրկ սերմերը պարունակում են ավելի շատ սպիտակուց, մագնեզիում և ֆոսֆոր, բայց ավելի քիչ սննդային մանրաթել:
Օրինակ՝ 28 գրամ տապակած կեղևազուրկ սերմերը պարունակում են մոտավորապես 8.5 գրամ սպիտակուց, 13.9 գրամ ճարպ և 1.8 գրամ մանրաթել, մինչդեռ ամբողջական սերմերը պարունակում են 5 գրամ սպիտակուց, 5.5 գրամ ճարպ և 5 գրամ մանրաթել:
Ընդհանուր առմամբ, տարբերությունը փոքր է, ուստի դուք պետք է հույսը դնեք ձեր առողջության վրա: Ինչպես նախկինում հայտնաբերել էին «Eat at Home»-ի խմբագիրները, չկեղևազրկված սերմերի հաճախակի օգտագործումը մեծացնում է փքվածության և գազերի առաջացման ռիսկը, ինչպես նաև ստամոքսի և աղիների լորձաթաղանթի վնասվածքի ռիսկը: Ավելին, կեղևներում կարող են կուտակվել անցանկալի նյութեր (օրինակ՝ պարարտացման կամ պատրաստի արտադրանքի մշակման համար օգտագործվող քիմիական նյութերի հետքեր):
Հում կամ տապակած
Հում սերմերը պահպանում են վիտամինների և ֆերմենտների առավելագույն քանակը: Թխած և տապակած սերմերը, հատկապես ձիթապտղի յուղով և համեմունքներով, դառնում են ավելի համեղ և հեշտ մարսվող: Մասնագետները խորհուրդ են տալիս սերմերը չափից շատ չեփել. ամբողջական սերմերը պետք է թխել 20-30 րոպե 176°C (350°F) ջերմաստիճանում, կեղևազատված սերմերը՝ 10-15 րոպե: Դրանք ավանդական եղանակով՝ յուղով տապակի մեջ տապակելը, սովորաբար խորհուրդ չի տրվում։
Ի՞նչ օգուտներ ունեն դդմի սերմերը առողջության համար։
Դդմի սերմերի կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է «վատ» խոլեստերինի մակարդակի իջեցմանը և սրտի առողջության պահպանմանը: Սա պայմանավորված է ֆիտոստերոլներով և պոլիֆենոլներով՝ բուսական ծագում ունեցող հակաօքսիդանտներով:
