Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Հում թե տապակած, կեղևազատած թե ոչ՝ ահա թե ինչպես ուտել դդմի սերմեր, որպեսզի դրանց օգտակար հատկությունները չկորչեն

Blog Image

Ամբողջական կամ կեղևազուրկ
Առողջապահության մասնագետների կարծիքով՝ ամբողջական սերմերը, այսինքն՝ կեղևազուրկները, պարունակում են ավելի շատ մանրաթել, կալիում և ցինկ: Կեղևազուրկ սերմերը պարունակում են ավելի շատ սպիտակուց, մագնեզիում և ֆոսֆոր, բայց ավելի քիչ սննդային մանրաթել:

Օրինակ՝ 28 գրամ տապակած կեղևազուրկ սերմերը պարունակում են մոտավորապես 8.5 գրամ սպիտակուց, 13.9 գրամ ճարպ և ​​1.8 գրամ մանրաթել, մինչդեռ ամբողջական սերմերը պարունակում են 5 գրամ սպիտակուց, 5.5 գրամ ճարպ և ​​5 գրամ մանրաթել:

Ընդհանուր առմամբ, տարբերությունը փոքր է, ուստի դուք պետք է հույսը դնեք ձեր առողջության վրա: Ինչպես նախկինում հայտնաբերել էին «Eat at Home»-ի խմբագիրները, չկեղևազրկված սերմերի հաճախակի օգտագործումը մեծացնում է փքվածության և գազերի առաջացման ռիսկը, ինչպես նաև ստամոքսի և աղիների լորձաթաղանթի վնասվածքի ռիսկը: Ավելին, կեղևներում կարող են կուտակվել անցանկալի նյութեր (օրինակ՝ պարարտացման կամ պատրաստի արտադրանքի մշակման համար օգտագործվող քիմիական նյութերի հետքեր):

Հում կամ տապակած
Հում սերմերը պահպանում են վիտամինների և ֆերմենտների առավելագույն քանակը: Թխած և տապակած սերմերը, հատկապես ձիթապտղի յուղով և համեմունքներով, դառնում են ավելի համեղ և հեշտ մարսվող: Մասնագետները խորհուրդ են տալիս սերմերը չափից շատ չեփել. ամբողջական սերմերը պետք է թխել 20-30 րոպե 176°C (350°F) ջերմաստիճանում, կեղևազատված սերմերը՝ 10-15 րոպե: Դրանք ավանդական եղանակով՝ յուղով տապակի մեջ տապակելը, սովորաբար խորհուրդ չի տրվում։

Ի՞նչ օգուտներ ունեն դդմի սերմերը առողջության համար։
Դդմի սերմերի կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է «վատ» խոլեստերինի մակարդակի իջեցմանը և սրտի առողջության պահպանմանը: Սա պայմանավորված է ֆիտոստերոլներով և պոլիֆենոլներով՝ բուսական ծագում ունեցող հակաօքսիդանտներով:

Send