Շատերս սովոր ենք գրեթե բոլոր մթերքները դնել սառնարանի մեջ՝ մտածելով, թե այդպես դրանք ավելի երկար կպահպանվեն թարմ և օգտակար։ Սակայն կան որոշ ապրանքներ, որոնք սառը միջավայրում արագորեն կորցնում են իրենց սննդային արժեքը, համն ու նույնիսկ կարող են դառնալ վնասակար։ Ահա այն մթերքները, որոնք ցանկալի է չպահել երկար ժամանակ սառնարանում։
1. Լոլիկ
Լոլիկը սառը պայմաններում արագորեն կորցնում է իր հյութեղությունը և բնական համը։ Սառնարանում դրանց բջջային կառուցվածքը քայքայվում է, ինչի հետևանքով լոլիկը դառնում է փափուկ ու անճաշակ։ Ավելի լավ է դրանք պահել սենյակային ջերմաստիճանում։
2. Կարտոֆիլ
Սառը միջավայրում կարտոֆիլի մեջ պարունակվող օսլան արագորեն փոխակերպվում է շաքարի, ինչի հետևանքով նրա համն ու կառուցվածքը փոխվում են։ Դա նաև կարող է վատացնել կարտոֆիլով պատրաստված ճաշատեսակների որակը։ Պահեք այն մութ և զով տեղում։
3. Սոխ և սխտոր
Սառնարանում սոխն ու սխտորը կլանում են խոնավությունը և շուտ փչանում կամ բերում բորբոսի առաջացման։ Բացի այդ, դրանք կորցնում են իրենց սուր համն ու բույրը։ Լավագույն տարբերակը՝ պահել չոր և օդափոխվող տարածքում։
4. Հացամթերք
Հացը սառնարանում արագորեն չորանում է և կորցնում է իր թարմությունը։ Ավելի ճիշտ է հացը պահել հատուկ տուփում կամ, եթե ցանկանում եք երկար պահպանել, դնել սառցարանում։
5. Բազուկ և գազար
Չնայած սառնարանում դրանք կարող են երկար թարմ մնալ, սակայն չափից ավելի երկար պահելու դեպքում բանջարեղենի օգտակար նյութերը նվազում են։ Ցանկալի է օգտագործել դրանք 3-5 օրվա ընթացքում։