Տնական պահածոները կարող են վտանգավոր լինել առողջության համար, ասել է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան «Life.ru»-ի հետ զրույցում:
Սոլոմատինան նշել է, որ բոլոր տեսակի պահածոներից սնկերը համարվում են ամենավտանգավորը: «Դա պայմանավորված է դրանց ծակոտկեն կառուցվածքով և այն փաստով, որ դրանք աճում են գետնի մոտ, որտեղ կարող են պահպանվել կլոստրիդիայի սպորները: Դրանք արտանետում են տոքսիններ, որոնք առաջացնում են բոտուլիզմ՝ վտանգավոր հիվանդություն», - զգուշացրել է նա:
Սոլոմատինան հավելել է, որ բոտուլինային տոքսինը հատկապես վտանգավոր է երեխաների, տարեցների և տարբեր հիվանդություններ ունեցողների համար:
Մասնագետը զգուշացրել է, որ կլոստրիդիայի սպորները չեն մահանում հինգ ժամից պակաս եփելիս, և դրանցից մի քանիսը քնած են լինում և կարող են ակտիվանալ վեց ամիս անց:
Թունավորման ախտանիշները հաճախ շատ նման են անցողիկ իշեմիկ ինֆարկտին կամ ինսուլտին, ուստի շտապօգնության բժիշկները կարող են սխալ մեկնաբանել ախտանիշները, եթե չգիտեն, որ ընտանիքը սունկ է կերել:
Բժիշկը առաջարկել հրաժարվել սնկային պահածոներից, եթե վստահ չեք դրանց որակի մեջ։