Սպորտային բժիշկ, սննդաբան Եկատերինա Ստրելնիկովան «Լենտա»-ի հետ զրույցում կիսվել է երկու հիմնական քայլով, որոնք կարող են օգնել նյութափոխանակությունն արագացնելու։
Ըստ Ստրելնիկովայի, կարևոր է ապահովել, որ մարմինը բավարար էներգիա ստանա ամբողջ օրվա ընթացքում։ Դրան հասնելու համար յուրաքանչյուր կերակուր պետք է ներառի բարդ ածխաջրեր, որոնք պարունակվում են ամբողջական հացահատիկներում, լոբազգիներում և բանջարեղեններում, ինչպիսիք են քաղցր կարտոֆիլը, ճակնդեղը, գազարը և կարտոֆիլը։ Բժիշկը հավելել է, որ այս սննդամթերքները պարունակում են նաև վիտամիններ և միկրոէլեմենտներ, որոնք անհրաժեշտ են օրգանիզմում կենսաքիմիական ռեակցիաների պատշաճ իրականացման համար։
Ջրազրկման ռեժիմի պահպանումը երկրորդ կարևոր կանոնն է։ «Ջուրը օրգանիզմում բացարձակապես բոլոր նյութերի փոխադրման համակարգն է։ Առանց դրա անհնար է պահպանել առողջ նյութափոխանակություն։ Կարևոր է շեշտը դնել մաքուր ջուր խմելու վրա»,- ընգծել է մասնագետը։
«Մյուս կողմից, մեծ քանակությամբ սուրճի, շաքարային գազավորված ըմպելիքների, հյութերի և այլ ածխաջրեր պարունակող հավելումների օգտագործումը կարող է խաթարել նյութափոխանակությունը», - բացատրել է Ստրելնիկովան։
Նա հավելել է, որ խիստ դիետաները նույնպես չեն օգնի արագացնել նյութափոխանակությունը։ Բժիշկը վստահեցրել է, որ դրանք, ընդհակառակը, կհանգեցնեն նյութափոխանակության դանդաղման ու վատթարացման, քանի որ խիստ դիետաները սահմանափակում են էներգիայի և սննդանյութերի ընդունումը։
