Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Ո՞ր մթերքները չպետք է պահել սառնարանում

Blog Image

Շատերը գրեթե ամբողջ սնունդը դնում են սառնարանում։ Սակայն կան որոշակի սննդամթերքներ, որոնք չպետք է պահվեն սառնարանում, քանի որ սկսում են փչանալ։ Եկեք նայենք, թե որ սննդամթերքները չպետք է պահվեն սառնարանում և ինչու։

Բանջարեղեն

Բանջարեղենը, ինչպիսին է կարտոֆիլը, սկսում է օսլան վերածել շաքարի սառնարանում, ինչը բացասաբար է անդրադառնում դրանց համի և սննդային արժեքի վրա։ Սառնարանում պահվող լոլիկը դառնում է լիովին անհամ և կորցնում է իր բույրը։ Սառնարանում պահվող սոխը և սխտորը դառնում են փափուկ և նույնիսկ կարող են բորբոսնել։ Գազարը, վարունգը, բուլղարական պղպեղը, սմբուկը, դդմիկը, ճակնդեղը և դդումը նույնպես կորցնում են համը և վիտամինները սառնարանում պահվելիս։ Տերևավոր կանաչեղենը նույնպես ավելի արագ է բորբոսնում և կորցնում է վիտամինները սառնարանում։ Բանջարեղենը պետք է պահվի +5-ից +10 աստիճան Ցելսիուս ջերմաստիճանում։

Մրգեր

Բանանի նման մրգերը սկսում են սևանալ և փչանալ սառնարանում։ Լիմոնները, նարինջները, լայմերը և մանդարինները նույնպես սկսում են արագ փչանալ և բորբոսնել այս կերպ պահվելիս։ Դեղձը, կիվին, սալորաչիրը, ծիրանը և խաղողը չեն հանդուրժում սառնարանում պահելը և կորցնում են վիտամինները։ Ինչպես նշում է էնդոկրինոլոգ Զ. Պավլովան, նույնիսկ խնձորները չպետք է դնել սառնարանում՝ դրանց փչանալուց խուսափելու համար: Բոլոր տեսակի մրգերը լավագույնս պահվում են զով, չոր տեղում՝ 0°C-ից բարձր, բայց 20°C-ից (68°F) ցածր ջերմաստիճանում, իդեալականում՝ 5°C-ից մինչև 10°C (5°F-ից մինչև 5°F) սահմաններում:

Շոկոլադ

Սառնարանում պահվող շոկոլադը սպիտակ ծածկույթ է առաջացնում, որը նաև ազդում է ձեր սիրելի քաղցրավենիքի համի վրա: Այն լավ է պահպանվում չոր տեղում՝ 25°C-ից (77°F-ից մինչև 86°F) ոչ բարձր ջերմաստիճանում:

Բուսական յուղ

Բուսական յուղը (հատկապես ձիթապտղի յուղը) պղտորվում է և տհաճ հետհամ է առաջացնում: Լավագույնն է այն պահել խոհանոցային պահարանում՝ լույսից հեռու:

Հաց

Հացը նույնպես չպետք է դնել սառնարան, քանի որ այնտեղ այն ավելի արագ կհնանա և կբորբոսնի, քան սեղանին դրված հացի տարայի մեջ: 

Մեղր

Սառնարանում պահվող մեղրը կորցնում է իր օգտակար հատկությունները։ Այն սառնարանի օգնության կարիք չունի, քանի որ մեղրը բնական պահպանիչ է և լավ է պահպանվում սենյակային ջերմաստիճանում։

Սուրճ

Լավագույնն է սուրճը չսառեցնել, քանի որ դրա համն ու բույրը կփչանան։

Send