Արյունը կարևոր դեր է խաղում օրգանիզմում. այն տեղափոխում է թթվածին, սննդանյութեր և հեռացնում թափոնները: Այն առողջ պահելու համար կարևոր է ձեր սննդակարգում ներառել երկաթով, վիտամիններով և հակաօքսիդանտներով հարուստ սննդամթերքներ:
Կարմիր միս և լյարդ
Երկաթով հարուստ սննդամթերքները օգնում են կանխել անեմիան և պահպանել հեմոգլոբինի նորմալ մակարդակը: Տավարի, հորթի միստն ու լյարդը հատկապես օգտակար են, քանի որ դրանք հեշտությամբ ներծծվում են օրգանիզմի կողմից:
Կանաչ տերևավոր բանջարեղեն
Սպանախը, կաղամբը, բրոկկոլին և հազարը պարունակում են երկաթ և վիտամին K, որոնք նպաստում են արյան առողջ մակարդմանը և բարելավում են արյան կազմը:
Լոբազգիներ
Ոսպը, լոբին և սիսեռը բուսական սպիտակուցի և երկաթի գերազանց աղբյուրներ են: Դրանք պահպանում են էներգիայի մակարդակը և օգնում են մարմնին պայքարել հոգնածության դեմ:
Ընկուզեղեն և սերմեր
Նուշը, ընկույզը, դդմի սերմերը պարունակում են վիտամին E և օմեգա-3 ճարպաթթուներ, որոնք պաշտպանում են արյան անոթները և բարելավում արյան շրջանառությունը:
Մրգեր և հատապտուղներ
Հատապտուղները, նարինջները, կիվին և նուռը հարուստ են հակաօքսիդանտներով և C վիտամինով, որը նպաստում է արյան անոթների ամրապնդմանը և երկաթի կլանման բարելավմանը։
Ձուկ և ծովամթերք
Սաղմոնը, սարդինները և ծովախեցգետինը պարունակում են օմեգա-3 ճարպաթթուներ և B12 վիտամին, որոնք նպաստում են սրտանոթային առողջությանը և կարմիր արյան բջիջների նորմալ ձևավորմանը։
Այս մթերքների կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է արյան առողջության պահպանմանը, կանխում է անեմիան և խթանում է ընդհանուր կենսունակությունը։