Սննդակարգը մեծ դեր է խաղում առողջության պահպանման համար։ Բազմաթիվ ուսումնասիրություններ հաստատում են, որ որոշ մթերքներ, եթե հաճախակի օգտագործվեն, կարող են մեծացնել քաղցկեղի զարգացման ռիսկը: Կարևոր է ոչ թե ամբողջությամբ բացառել ամեն ինչ սննդակարգից, այլ հասկանալ, թե կոնկրետ ինչը պետք է սահմանափակել:
Կարմիր և վերամշակված միս
Երշիկեղենի, հոթ-դոգերի, բեկոնի և ապխտած մսի հաճախակի օգտագործումը կապված է աղիների քաղցկեղի ռիսկի հետ: Սա բացատրվում է մշակման ընթացքում առաջացող կոնսերվանտների, աղի և քաղցկեղածին միացությունների բարձր պարունակությամբ:
Տապակած և խիստ վերամշակված սնունդ
Կարտոֆիլի ֆրին, չիպսերը և բարձր ջերմաստիճանում պատրաստված սնունդը պարունակում են ակրիլամիդ՝ մի նյութ, որը կարող է բջիջներում փոփոխություններ առաջացնել:
Քաղցր գազավորված ըմպելիքներ և շաքարի ավելցուկ
Շաքարային գազավորված ըմպելիքների և աղանդերի կանոնավոր օգտագործումը մեծացնում է ճարպակալման և շաքարախտի ռիսկը, իսկ ավելորդ քաշը քաղցկեղի զարգացման գործոններից մեկն է:
Ալկոհոլ
Նույնիսկ ալկոհոլի չափավոր օգտագործումը մեծացնում է լյարդի, բերանի խոռոչի, կերակրափողի և կրծքագեղձի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը: Որքան բարձր է դեղաչափը, այնքան բարձր է ռիսկը:
Արտադրանք, որը պարունակում է մեծ քանակությամբ կոնսերվանտներ և ներկանյութեր
Քիմիական հավելումներ պարունակող արտադրանքի (պահածոյացված սնունդ, կիսաֆաբրիկատներ, ներկանյութերով քաղցրավենիք) երկարատև օգտագործումը ծանրաբեռնում է օրգանիզմը տոքսիններով և կարող է նպաստել ուռուցքների զարգացմանը։
Ռիսկերը նվազեցնելու լավագույն միջոցը հավասարակշռված սննդակարգին հետևելն է․ ավելի շատ բանջարեղեն, մրգեր, ամբողջական հացահատիկներ, ընկուզեղեն և ձուկ, և «վտանգավոր» արտադրանքը հնարավորինս հազվադեպ օգտագործելը։