Որոշ սննդամթերքներ կարող են նվազեցնել քաղցկեղի զարգացման ռիսկը, ըստ ուռուցքաբան Վլադիմիր Իվաշկովի։
YouTube-ի հարցազրույցում բժիշկը նշել է, որ բրոկկոլին, քրքումը և կանաչ թեյը քաղցկեղի դեմ պայքարի լավագույն սննդամթերքներից են։
Դրանք հարուստ են նյութերով, որոնք օգնում են բջիջներին հաղթահարել սթրեսը և կանխել չարորակ վերափոխումը։ Դրանց թվում են, առաջին հերթին, հակաօքսիդանտները, որոնք ճնշում են մուտացիան և բորբոքումը՝ քաղցկեղի զարգացման երկու հիմնական գործոններ։
Իվաշկովը նաև խորհուրդ է տալիս ուտել ավելի շատ կանաչ տերևավոր բանջարեղեն, խնձոր, գազար և ցիտրուսային մրգեր։ Այս սննդամթերքները աջակցում են իմունային համակարգին, կայունացնում նյութափոխանակությունը և նվազեցնում քրոնիկ բորբոքումը։
Մեկ այլ կարևոր քայլ է ալկոհոլից լիովին հրաժարվելը։ Ուռուցքաբանը նշել է, որ էթանոլը և դրա քայքայման արգասիքները ուղղակիորեն կապված են լյարդի, կոկորդի, կերակրափողի և կրծքագեղձի քաղցկեղի առաջացման ռիսկի բարձրացման հետ։
