Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Հայտնաբերվել է թոքային հիվանդություններից պաշտպանվելու նոր բանալի

Blog Image

Բրիտանացի գիտնականները պարզել են, որ կյանքի վաղ տարիներին՝ հղիությունից մինչև երկու տարեկան հասակում, շաքարի սպառման նվազեցումը կարող է նվազեցնել ասթմայի և քրոնիկ թոքային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը մեծահասակության շրջանում, ուսումնասիրությունը հրապարակվել է «Կլինիկական սննդի ամերիկյան հանդես» ամսագրում:

Հեղինակները վերլուծել են Մեծ Բրիտանիայում պատերազմից հետո շաքարի չափաբաժնի դարաշրջանում (1951-1956) ծնված գրեթե 59,000 մարդկանց տվյալներ: Նրանք, ովքեր նորածինների շրջանում ավելի քիչ շաքար են օգտագործում, 25-27 տոկոսով ավելի քիչ հավանականություն ունեին տառապելու ասթմայով և քրոնիկ օբստրուկտիվ թոքային հիվանդությամբ, և որ դրանք զարգացնում են միջինում երեք-չորս տարի անց: Նրանք նաև ունեցել են ավելի լավ շնչառական առողջության ցուցանիշներ, այդ թվում՝ թոքերի ավելի մեծ տարողունակություն և բարելավված օդափոխություն:

Ազդեցությունը չի բացատրվում միայն կենսակերպով կամ սոցիալական կարգավիճակով. այս անհատներն ունեցել են շաքարախտի և հիպերտոնիայի ավելի ցածր մակարդակ, ինչը ենթադրում է կյանքի վաղ շրջանում շաքարի չափավոր սպառման ընդհանուր օգուտ:

Հետազոտողների կարծիքով՝ կյանքի առաջին տարիներին շաքարի ավելցուկը կարող է առաջացնել բորբոքային գործընթացներ, որոնք խանգարում են շնչառական ուղիների բնականոն զարգացմանը:

Ըստ գիտնականների՝ մանկուց առողջ սննդային սովորությունների զարգացումը նպաստում է թոքերի լավ առողջության պահպանմանն ու կյանքի հետագա տարիներին քրոնիկ հիվանդությունների ռիսկի նվազեցմանը:

Send