Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Հայտնի է դարձել, թե առողջության համար որ չրերից է խորհուրդ տրվում խուսափել

Blog Image

Չորացրած մրգերը հաճախ գովազդվում են որպես քաղցրավենիքի առողջ փոխարինող։ Այնուամենայնիվ, նույնիսկ դրանց օգտագործումը պետք է վերահսկվի։ Սննդաբան Իրինա Պիսարևան NEWS.ru-ին ասել է, թե ովքեր պետք է խուսափեն չորացրած մրգերից իրենց սննդակարգում։

Չորացրած մրգերը կարող են շատ օգտակար լինել։ Սննդաբանի խոսքով՝ չորացրած մրգերն ու բանջարեղենը օգնում են վերականգնել օրգանիզմի վիտամիններն ու հանքանյութերը։ Դրանք չեն ենթարկվում չափազանց ջերմային մշակման, այդպիսով պահպանելով իրենց արժեքավոր միկրոէլեմենտների մեծ մասը։ Չորացրած մրգերը կարող են ոչ միայն փոխարինել քաղցրավենիքները, այլև ծառայել որպես թարմ բանջարեղենի այլընտրանք, եթե դրանք ձեռքի տակ չունեք։

Այնուամենայնիվ, մասնագետի խոսքով, որոշ մարդիկ պետք է խուսափեն չորացրած մրգերից, հատկապես արմավից և չամիչից։ Սա վերաբերում է շաքարախտով ախտորոշվածներին։

Այս արգելքի բացատրությունը պարզ է. չորացրած քաղցրավենիքն ունի շատ բարձր գլիկեմիկ ինդեքս, որը սննդի մեջ ածխաջրերի ազդեցության չափանիշ է արյան մեջ գլյուկոզի մակարդակի վրա։ Սա կարող է վատթարացնել շաքարախտով հիվանդների վիճակը։

Պիսարևան նաև խորհուրդ է տվել չգնել չորացրած մրգերը չփաթեթավորված։ Դժվար է որոշել, թե ինչ պայմաններում է պահվել ապրանքը և դրա իրական աղբյուրը։ Ավելին, անհայտ է, թե որքան ստերիլ են եղել ապրանքները փաթեթավորելու համար օգտագործված գործիքները։ Հաճախ վաճառողները չեն պահպանում սանիտարահիգիենիկ պահանջները, ինչի արդյունքում նրանց արտադրանքի մեջ հայտնաբերվում են մանրէներ, որոնք կարող են առաջացնել ալերգիա, աղիքային խանգարում և սննդային թունավորում՝ բոլոր հետևանքներով։

Send