Լոլիկի կանոնավոր օգտագործումը օգնում է օրգանիզմին պայքարել քրոնիկ բորբոքման դեմ և նվազեցնում է ալերգիայի առաջացման ռիսկը: Այս եզրակացությանն են հանգել Կանազավայի համալսարանի գիտնականները: Ուսումնասիրության արդյունքները հրապարակվել են «Nutrients» ամսագրում:
Ուսումնասիրությանը մասնակցել է 40 տարեկանից բարձր 1000-ից ավելի մարդ: Գիտնականները համեմատել են կամավորների սննդակարգը նրանց արյան ցուցանիշների հետ և պարզել, որ նրանք, ովքեր ավելի հաճախ են լոլիկ կերել, ունեցել են էոզինոֆիլների ավելի ցածր մակարդակ: Այս բջիջները ներգրավված են ալերգիկ և բորբոքային ռեակցիաների զարգացման մեջ:
Նույնիսկ այնպիսի գործոններ հաշվի առնելուց հետո, ինչպիսիք են տարիքը, սեռը, մարմնի քաշը, անառողջ սովորությունները և քրոնիկ հիվանդությունների առկայությունը, կապը պահպանվել է: Հեղինակների հաշվարկներով՝ օրական յուրաքանչյուր լրացուցիչ 10 գրամ լոլիկի օգտագործումը մոտ 10%-ով նվազեցնում է էոզինոֆիլների բարձր մակարդակի հավանականությունը:
Հետազոտողները այս ազդեցությունը վերագրում են լոլիկում պարունակվող կենսաբանորեն ակտիվ նյութերի համալիրի՝ լիկոպենի, պոլիֆենոլների և ֆլավոնոիդների ազդեցությանը: Այս միացություններն ունեն արտահայտված հակաբորբոքային հատկություններ, բարելավում են հակաօքսիդանտային պաշտպանությունը և կարգավորում են իմունային համակարգը: Այնուամենայնիվ, առանձին վիտամիններից ոչ մեկը, ներառյալ վիտամին C-ն և ֆոլաթթուն, նմանատիպ ազդեցություն չեն ցուցաբերել:
Հետազոտության հեղինակները նշում են, որ լոլիկի ներառումը սննդակարգում կարող է լինել ասթմայի, ալերգիկ ռինիտի և իմունային համակարգի դիսֆունկցիայի հետ կապված այլ բորբոքային հիվանդությունների կանխարգելիչ սննդակարգի մաս: Թիմը նախատեսում է երկարաժամկետ դիտարկումներ անցկացնել՝ գնահատելու համար, թե ինչպես է լոլիկի կանոնավոր օգտագործումը ազդում օրգանիզմում բորբոքման մակարդակի վրա ժամանակի ընթացքում:
