Հատապտուղները ոչ միայն համեղ և թեթև նախուտեստ են, այլև սննդանյութերի բնական աղբյուր, որոնք օգնում են պահպանել արյան և արյան անոթների առողջությունը։ Շատերը պարունակում են վիտամիններ, հանքանյութեր և հակաօքսիդանտներ, որոնք կարող են բարելավել արյան շրջանառությունը, ամրացնել անոթային պատերը և նպաստել հեմոգլոբինի նորմալ մակարդակին։
1. Նուռ
Չնայած նուռը հաճախ համարվում է միրգ, դրա սերմերը հեշտությամբ կարելի է դասել արյան համար առողջ «հատապտուղների» շարքին։ Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ երկաթ, վիտամին C և օրգանական թթուներ, որոնք օգնում են բարելավել արյան կազմը և պայքարել անեմիայի դեմ։
2. Լոռամիրգ
Այս թթու հատապտուղը հայտնի է իր հակաբորբոքային հատկություններով։ Այն բարելավում է անոթային առաձգականությունը, օգնում է իջեցնել «վատ» խոլեստերինը և ամրացնում մազանոթները։
3. Հապալաս
Հապալասը հարուստ է անտոցիանիններով՝ բնական գունանյութերով, որոնք բարելավում են արյան շրջանառությունը և բջջային սնունդը։ Դրանք օգնում են պահպանել արյան նորմալ մակարդումը և նվազեցնել արյան մակարդուկների առաջացման ռիսկը։
4. Հաղարջ
Սև հաղարջը վիտամին C-ի պարունակության իսկական չեմպիոն է։ Դրանք ամրացնում են իմունային համակարգը և նպաստում երկաթի կլանմանը, ինչը հատկապես կարևոր է անեմիայի կանխարգելման համար։
5. Բալ
Բալը պարունակում է նյութեր, որոնք նոսրացնում են արյունը և կանխում արյան մակարդուկների առաջացումը։ Կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է արյան հոսքի և անոթային առողջության բարելավմանը։
6. Մասուր
Մասուրը պարունակում է ոչ միայն ռեկորդային քանակությամբ վիտամին C, այլև B վիտամիններ, կալիում և մագնեզիում։ Դրանք նպաստում են արյունաստեղծմանը և ամրացնում են սրտանոթային համակարգը։
Այս հատապտուղների ներառումը սննդակարգում օգնում է պահպանել արյան առողջությունը բնական ճանապարհով։ Դրանք կարող են ուտել թարմ, սառեցված կամ ավելացնել ըմպելիքներին կամ աղանդերին։ Հիմնականը դրանք պարբերաբար և բազմազան օգտագործելն է։
