Ընկույզները ոչ միայն համեղ են, այլև շատ սննդարար սնունդ։ Դրանք պարունակում են առողջ ճարպեր, մանրաթելեր, վիտամիններ և հակաօքսիդանտներ։ Սակայն, ոչ բոլոր ընկույզներն են հավասարապես լավ ընկալվում մարսողական համակարգի կողմից։
Ընկուզեղենի տեսակներից առավել օգտակարները ստամոքսի և աղիների համար՝
Նուշ
Պարունակում է շատ մանրաթել, նրբորեն խթանում է մարսողությունը, նվազեցնում է աղիների բորբոքումը։
Ընկույզ
Հարուստ է օմեգա-3 ճարպաթթուներով և հակաօքսիդանտներով։ Բարելավում է աղիքային միկրոֆլորան, աջակցում է իմունիտետին։
Սոճու ընկույզ
Հեշտ մարսվող, հարուստ է ցինկով և վիտամին E-ով։ Հարմար է զգայուն ստամոքսների համար։
Պիստակ
Նպաստում է օգտակար մանրէների աճին, բարելավում է աղիքային շարժունակությունը։
Բայց
Գետնանուշը կարող է ալերգիա առաջացնել և դժվարամարս է։
Թխած և աղ դրած ընկույզը գրգռում է ստամոքսը և ջուր է պահում օրգանիզմում։
Եզրակացություն.
Նուշը, ընկույզը, պիստակը և սոճու ընկույզը հիանալի ընտրություն են ստամոքսի և աղիքների առողջության համար։ Գլխավորը դրանք չափավոր քանակությամբ (օրական մեկ բուռ) և հում կամ թեթևակի թխած ուտելն է։