Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Այս բանջարեղենի հյութը կիջեցնի արյան ճնշումը․ մշտապես ունեցեք տանը

Blog Image

Էքսետերի համալսարանի մասնագետների կողմից անցկացված խոշոր ուսումնասիրության համաձայն՝ պարզվել է, որ նիտրատներով հարուստ ճակնդեղի հյութ խմելը իջեցնում է արյան ճնշումը տարեց մարդկանց մոտ։ Գործողության մեխանիզմը կապված է բերանի խոռոչի միկրոֆլորայի փոփոխությունների հետ, գրում է ScienceDaily-ն։

Նախկինում գիտական ​​ուսումնասիրությունները ցույց են տվել նիտրատներով բարձր սննդակարգի օգտակար ազդեցությունը արյան ճնշման մակարդակի վրա, ինչը նպաստում է սրտանոթային պաթոլոգիաների կանխարգելմանը։ Նիտրատները լիարժեք սննդակարգի բնական տարր են, որոնք հիմնականում առկա են բուսական սննդամթերքներում։ Փորձարարական դիտարկումները ցույց են տալիս, որ երկու շաբաթվա ընթացքում օրական երկու անգամ դեղաչափով ճակնդեղի հյութի կանոնավոր օգտագործումը արյան ճնշման ցուցանիշների զգալի անկում է առաջացնում բացառապես տարեց մարդկանց մոտ։ Երիտասարդների մոտ նման ռեակցիա բացակայում է։

BBSRC արդյունաբերական գործընկերության մրցանակի դրամաշնորհով ֆինանսավորված ուսումնասիրությունը պարզել է, որ ըմպելիքի դրական ազդեցությունը բացատրվում է բերանի խոռոչի բակտերիալ ֆլորայի կազմի փոփոխությամբ։ Սահմանվել է, որ դրական և բացասական միկրոօրգանիզմների միջև անհավասարակշռությունը կարող է վատթարացնել սննդային նիտրատները կենսաբանորեն ակտիվ ազոտի օքսիդի վերածելու գործընթացը։ Այս բաղադրիչը անհրաժեշտ է մարմնի համար՝ անոթային համակարգի բնականոն գործունեությունը պահպանելու և արյան ճնշումը կայունացնելու համար։

Փորձին մասնակցել են 30 տարեկանից փոքր 39 կամավոր և 60 տարեկանից բարձր 36 մարդ։ Նրանք ենթարկվել են կրկնակի կույր թեստավորման՝ հերթագայելով նիտրատներով հարուստ ճակնդեղի հյութ և նմանատիպ պլացեբո ըմպելիք, որը չէր պարունակում նիտրատներ։ Փորձարկումների փուլերի միջև նախատեսվել է երկշաբաթյա ընդմիջում, որը նախատեսված էր օրգանիզմը հաջորդ փուլից առաջ լիովին վերականգնելու համար։ ԴՆԹ նմուշները վերլուծելով՝ գիտնականները ճակնդեղի հյութ ընդունելուց հետո բոլոր տարիքային խմբերում գրանցել են բերանի խոռոչի միկրոֆլորայի կազմի զգալի փոփոխություններ, չնայած հիվանդների առանձին խմբերում այդ փոփոխությունների բնույթի տարբերություններին։

Պարզվել է, որ տարեց մարդկանց մոտ նկատվել է Prevotella ընտանիքի պաթոգեն միկրոօրգանիզմների թվի նկատելի նվազում և միևնույն ժամանակ օգտակար մանրէների, օրինակ՝ Neisseria-ի թվի աճ։ Տարեց մասնակիցների մոտ միջին արյան ճնշումը զգալիորեն նվազել է ճակնդեղի հյութ խմելուց հետո, մինչդեռ պլացեբո ըմպելիք ընդունելը նմանատիպ ազդեցություն չի ունեցել։

Գիտնականների հայտնագործությունը նախադրյալներ է ստեղծում սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելման նորարարական մեթոդների մշակման համար՝ հիմնված տարեց մարդկանց ամենօրյա սննդակարգի շտկման վրա։ Նման միջոցառումների նպատակն է բարելավել բնակչության այս կատեգորիայի ընդհանուր բարեկեցությունը և կյանքի որակը՝ ստանդարտ սննդակարգում ներառելով նիտրատներով հարուստ մթերքներ։

Send