Նախևառաջ, 2-րդ տիպի շաքարախտով ախտորոշված հիվանդները պետք է սահմանափակեն ձմերուկի իրենց չափաբաժինները, թույլատրվում է օրական ոչ ավելի, քան 100-200 գրամ, ասել է բժիշկ Զարեմա Տենը «ՌԻԱ Նովոստի»-ին տված հարցազրույցում։
Կարևոր է, որ այս խորտիկը համաձայնեցվի բուժող էնդոկրինոլոգի հետ և ներառվի սպառվող ածխաջրերի ընդհանուր հաշվարկի մեջ։ Շաքարախտով հիվանդներին խորհուրդ է տրվում ձմերուկ ուտել 50-100 գրամ փոքր կտորներով և միայն ուտելուց հետո, բայց ոչ դատարկ ստամոքսին։
Բացի այդ, հատուկ զգուշություն պետք է ցուցաբերեն ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ ունեցող մարդիկ, ինչպիսիք են պանկրեատիտ, կոլիտ, ստամոքսի խոցային հիվանդություն կամ բարձր թթվայնությամբ գաստրիտ։ Կայուն ռեմիսիայի փուլում թույլատրվում է ձմերուկի փոքր քանակություն (մոտավորապես 100-150 գրամ) ուտել բացառապես հիմնական կերակուրից հետո։