Սննդաբան Մարյանա Ջուտովայի խոսքով՝ կրուժովնիկը ամենաառողջ սեզոնային հատապտուղներից մեկն է, որը հարուստ է վիտամիններով և հանքանյութերով, բայց միևնույն ժամանակ շատ քիչ շաքար և կալորիաներ է պարունակում։
«ՌԻԱ Նովոստի. Սպորտ»-ի հետ հարցազրույցում մասնագետը նշել է, որ կրուժովնիկի կանոնավոր օգտագործումը կարող է բարելավել արյան անոթները, բարելավել սրտի և ստամոքս-աղիքային համակարգի աշխատանքը, ամրապնդել իմունային համակարգը և խթանել նյութափոխանակությունը։
Բացի այդ, Ջուտովան հավելել է, որ կրուժովնիկը պարունակում է ֆիտոէլեմենտներ և հակաօքսիդանտներ, որոնք նվազեցնում են քաղցկեղի առաջացման ռիսկը։
Մասնագետը նշել է, որ այս մրգերը հարմար են շաքարախտով ախտորոշվածների համար։ Կրուժովնիկը նաև օգնում է հաղթահարել հուզական սթրեսը և նորմալացնել արյան ճնշումը։
Ինչ վերաբերում է այս հատապտուղների էներգետիկ արժեքին, այն իսկապես ցածր է. կարմիր հաղարջը պարունակում է 43 կալորիա 100 գրամի դիմաց, մինչդեռ կանաչ հաղարջը՝ 45 կալորիա 100 գրամի դիմաց։ Ահա թե ինչու այս մրգերը անվտանգ են քաշը նիհարել կամ առողջ քաշ պահպանել փորձողների համար, ընդգծել է Մարյանա Ջուտովան։