Եվրոպացի հետազոտողները պարզել են, որ մարդիկ սուրճից առավելագույն հաճույք են ստանում առավոտյան, բայց ոչ քնից անմիջապես հետո։
Scientific Reports ամսագրում հրապարակված հոդվածի համաձայն՝ սուրճ խմելու լավագույն ժամանակը արթնանալուց մոտ 2.5 ժամ անց է։ Սա ապացուցել են գիտնականները։
Փորձին մասնակցել են 18-ից 29 տարեկան 236 կամավորներ։ Մի քանի շաբաթ շարունակ նրանք գրանցել են իրենց տրամադրությունը յուրաքանչյուր բաժակ սուրճից հետո։ Ընդհանուր առմամբ, նրանց հաջողվել է հավաքել ավելի քան 28 հազար գրառում։
Արդյունքները հետաքրքիր էին.
Սուրճը ամենից հաճախ դրական հույզեր է առաջացնում՝ ուրախություն, ոգևորություն, բավարարվածության զգացում։
Ամենավառ զգացողությունները նկատվել են առավոտյան, հատկապես նրանց մոտ, ովքեր հոգնածություն են զգացել արթնանալիս։
Միայնակ սուրճ խմելն ավելի շատ հաճույք է պատճառել, քան ընկերակցությամբ։
Բացասական հույզերը, ինչպիսիք են անհանգստությունը, շատ ավելի քիչ տարածված էին և գրեթե կախված չէին օրվա ժամից։
Գաղտնիքը ուղեղի կենսաքիմիայի մեջ է։ Կոֆեինը արգելափակում է ադենոզինը, որը պատասխանատու է քնկոտության համար, և միևնույն ժամանակ մեծացնում է դոպամինի և նորեպինեֆրինի կոնցենտրացիան։ Սրանք այն հորմոններն են, որոնք տալիս են կենսունակության, մոտիվացիայի և երջանկության զգացողություն։
Առավոտյան մեկ բաժակ սուրճը իսկապես օգնում է ավելի հեշտությամբ հաղթահարել քնկոտությունը և օրը սկսել լավ տրամադրությամբ։
Այնուամենայնիվ, գիտնականները զգուշացնում են. որոշ մարդկանց մոտ խթանող ազդեցությունը չափազանց ուժեղ է, ինչը կարող է հանգեցնել անհանգստության և դյուրագրգռության։ Ամեն ինչ կախված է կոֆեինի նկատմամբ անհատական զգայունությունից։
Ռեակցիայի ուժեղացման դեպքում մասնագետները խորհուրդ են տալիս հետևել ձեր զգացմունքներին և գտնել սուրճի համար անհատականորեն հարմար ժամանակ։ Հնարավոր է՝ ստիպված լինեք ավելի ուշադիր ուսումնասիրել ավելի քիչ հզոր անալոգները, ինչպիսին է բուսական թեյը։