Բժիշկը զգուշացրել է քաղցրացուցիչների բացասական ազդեցության մասին

Բժիշկը զգուշացրել է քաղցրացուցիչների բացասական ազդեցության մասին

Չնայած քաղցրացուցիչների օգտագործման հետ կապված առավելություններին, կան մի շարք գիտական ​​ուսումնասիրություններ, որոնք ցույց են տալիս դրանց հնարավոր բացասական ազդեցությունը առողջության վրա: Այս մասին Lenta.ru-ի հետ զրույցում զգուշացրել է մանկաբույժ, սննդաբան Իրինա Յուզուպը։

Մասնագետի խոսքով՝ որոշ հետազոտություններ ցույց են տալիս, որ արհեստական ​​քաղցրացուցիչների օգտագործումը կարող է հանգեցնել նյութափոխանակության փոփոխությունների՝ հետագայում լյարդի ճարպային հիվանդության զարգացման ռիսկի և ածխաջրային նյութափոխանակության խանգարման հետ։ Օրինակ՝ ասպարտամի օգտագործումը կապված է ինսուլինի մակարդակի բարձրացման և այս հորմոնի նկատմամբ զգայունության անկման հետ:

Բժիշկը նաև ասել է, որ որոշ քաղցրացուցիչներ, ինչպիսիք են սախարինը և սուկրալոզը, կարող են բացասաբար ազդել աղիքային միկրոֆլորայի կազմի վրա, ինչը կարող է հանգեցնել մարսողական խնդիրների և աուտոիմուն հիվանդությունների ռիսկի բարձրացմանը։

«Որոշ մարդիկ կարող են ալերգիկ ռեակցիաներ ունենալ արհեստական ​​քաղցրացուցիչների նկատմամբ, ինչպիսիք են գլխացավը, սրտխառնոցը և նույնիսկ ավելի սուր ախտանիշները»,- ընդգծել է Իրինա Յուզուպը։

«Քաղցրավենիքի փոխարինիչների օգտագործումը կարող է մեծացնել քաղցր ուտելու ընդհանուր ցանկությունը, ինչն իր հերթին կարող է նպաստել չափից շատ ուտելու և կալորիաների ավելացմանը: Քաղցր համին սովոր ուղեղը կարող է բավարարվածություն չստանալ բնական մթերքներից, ինչը կարող է հրահրել ավելի քաղցր և կալորիականությամբ սննդի տարբերակների որոնում»,- նշել է դիետոլոգը։

«Հարկ է հաշվի առնել, որ բնական քաղցրացուցիչները, ինչպիսիք են ստեվիան և էրիթրիտոլը, ընդհանուր առմամբ համարվում են ավելի անվտանգ և առողջ»,- ասել է Յուզուփը: Նա նաև խորհուրդ է տվել ուշադրություն դարձնել որոշակի քաղցրացուցիչի նկատմամբ արձագանքին՝ հավելելով, որ սննդի օրագիր պահելը կարող է օգնել դրան:

Բացի այդ, բժիշկը խորհուրդ է տվել ընտրել բարձրորակ արտադրանք վստահելի արտադրողներից՝ նվազեցնելու վնասակար հավելումների և անորակ բաղադրիչների սպառման ռիսկը:

«Առաջին քայլը բժշկի կամ սննդաբանի հետ խորհրդակցելն է՝ հասկանալու համար, թե կոնկրետ քաղցրացուցիչը ինչպես կարող է ազդել առողջության վրա», - եզրափակել է նա: