Պիստակ. ինչի՞ համար են դրանք օգտակար և ե՞րբ են վնասակար. Դիետոլոգը բացատրում է

Պիստակը բարձր կալորիականությամբ արտադրանք է, որը պարունակում է ավելի քան 50 տոկոս ճարպ: Այնուամենայնիվ, այն պետք է ներառվի սննդակարգում։ Դիետոլոգ Տատյանա Ռազումովսկայան ՌԻԱ Նովոստիին պատմում է, թե ինչու։
Մագնեզիում, ֆոսֆոր, ցինկ, B խմբի վիտամիններ՝ սա պիստակի օգուտների թերի ցուցակն է։ «Հիմնական տարրերից մեկը B7-ն է կամ բիոտինը, որը թույլ է տալիս կլանել սպիտակուցը և այրել ճարպը, այսինքն՝ առանցքային է նյութափոխանակության մեջ։ Եթե բավարար բիոտին չկա, ապա տուժում են մազերը և մաշկը, առաջանում է դեպրեսիվ տրամադրություն, և Արյան մեջ «վատ» խոլեստերինը կարող է աճել»,- ասում է դիետոլոգը։
Պիստակի օգուտը սելենի մեծ քանակության մեջ է. այն խթանում է իմունային համակարգը և, եթե օրգանիզմը ենթարկվում է ծանր մետաղների աղերի, կանխում է թունավորումը։
Պիստակի յուղն օգնում է ազատվել տարիքային բծերից և պեպեններից, մաշկը դարձնում է ավելի փափուկ։ Բանն այն է, որ այն պարունակում է լյուտեինը. այն հակաօքսիդանտ է, որը նաև ամրացնում է տեսողությունը: Լյուտեինը գրեթե լուսային զտիչ է, որը պաշտպանում է ցանցաթաղանթը ոչնչացումից:
Կալիումը և մագնեզիումը ամրացնում են արյան անոթները և նորմալացնում սրտի բաբախյունը:
Պիստակից առավելագույն օգուտ ստանալու համար օրական կերեք մինչև 15 ընկույզ: Ավելի լավ է երեխաներին տալ ոչ ավելի, քան յոթ պիստակ:
Պիստակը, ինչպես ընդհանրապես ընկույզը, կարող է ալերգիա առաջացնել։ Բացի այդ, պիստակի կալորիականությունը բարձր է՝ մոտ 550-560 կիլոկալորիա 100 գրամի դիմաց։ Այնուամենայնիվ, դա ավելի քիչ է, քան ընկույզը (650), նուշը (610) կամ պնդուկը (մոտ 630):
«Պիստակի պահպանման ժամկետը երկարացնելու համար դրանք աղում են: Սրանում ոչ մի վատ բան չկա, բայց պիստակի կալորիականությունը մեծանում է, և նման մթերքը կարող է հանգեցնել օրգանիզմում հեղուկի կուտակման և այտուցի»,- նշում է Տատյանա Ռազումովսկայան։