Անվանվել են մթերքներ, որոնք մեծացնում են հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման վտանգը

Իռլանդիայի ազգային համալսարանի քոլեջի գիտնականները պարզել են, որ արևմտյան սննդակարգը (տապակած մսի, արագ սննդի, քաղցր ըմպելիքների և լի յուղայնությամբ կաթնամթերքի չափից ավելի օգտագործումը) մեծացնում է աղիների բորբոքային հիվանդության (IBD) և կոլոռեկտալ քաղցկեղ հիվանդությունների զարգացման ռիսկը:
Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Nature Reviews Microbiology ամսագրում։ Ստամոքս-աղիքային տրակտի առողջության համար լավագույն և վատագույն սննդակարգերը ընդգծելու համար հետազոտողները կատարել են նմանատիպ թեմայով նախկինում հրապարակված գիտական աշխատությունների գիտական ակնարկ:
Վերանայումը պարզել է, որ արևմտյան սննդակարգին հետևելը կապված է աղիների բորբոքային հիվանդության (խոցային կոլիտ և Կրոնի հիվանդություն) և կոլոռեկտալ քաղցկեղի հետ: Գիտնականները բացատրել են, որ արևմտյան սննդակարգի վնասակար հետևանքները ճարպերի և շաքարի ավելորդ օգտագործումն են։ Այս սննդային բաղադրիչներով հարուստ մթերքները հաճախ ցածր են բջջանյութով: Եթե սննդակարգում սննդային մանրաթելերի պակաս կա, աղիները չեն կարող արդյունավետ կերպով սինթեզել կարճ շղթայական ճարպաթթուներ, որոնք կարևոր են իմունիտետը կարգավորելու, էներգետիկ նյութափոխանակությունը և մարմնում բորբոքումները: