Անվանվել են մթերքներ, որոնք մեծացնում են հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման վտանգը

Անվանվել են մթերքներ, որոնք մեծացնում են հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման վտանգը

Իռլանդիայի ազգային համալսարանի քոլեջի գիտնականները պարզել են, որ արևմտյան սննդակարգը (տապակած մսի, արագ սննդի, քաղցր ըմպելիքների և լի յուղայնությամբ կաթնամթերքի չափից ավելի օգտագործումը) մեծացնում է աղիների բորբոքային հիվանդության (IBD) և կոլոռեկտալ քաղցկեղ հիվանդությունների զարգացման ռիսկը:

Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Nature Reviews Microbiology ամսագրում։ Ստամոքս-աղիքային տրակտի առողջության համար լավագույն և վատագույն սննդակարգերը  ընդգծելու համար հետազոտողները կատարել են նմանատիպ թեմայով նախկինում հրապարակված գիտական ​​աշխատությունների գիտական ​​ակնարկ:

Վերանայումը պարզել է, որ արևմտյան սննդակարգին հետևելը կապված է աղիների բորբոքային հիվանդության (խոցային կոլիտ և Կրոնի հիվանդություն) և կոլոռեկտալ քաղցկեղի հետ: Գիտնականները բացատրել են, որ արևմտյան սննդակարգի վնասակար հետևանքները ճարպերի և շաքարի ավելորդ օգտագործումն են։ Այս սննդային բաղադրիչներով հարուստ մթերքները հաճախ ցածր են բջջանյութով: Եթե ​​սննդակարգում սննդային մանրաթելերի պակաս կա, աղիները չեն կարող արդյունավետ կերպով սինթեզել կարճ շղթայական ճարպաթթուներ, որոնք կարևոր են իմունիտետը կարգավորելու, էներգետիկ նյութափոխանակությունը և մարմնում բորբոքումները: