Հայտնի է դարձել, թե ինչու կարող են վտանգավոր լինել դդմիկն ու սմբուկը

Սմբուկն ու դդմիկը, թերեւս, ամենահայտնի բանջարեղենն են կողմնակի ուտեստների, խորտիկների և ձմեռային աղցանների պատրաստման համար: Վերջիններս ունեն նուրբ խոտաբույսի համ և ճաշատեսակներն ավելացնում են համ։
Ե՛վ դդմիկը և՛ սմբուկը, անշուշտ, շատ առողջարար են, քանի որ պարունակում են մի շարք վիտամիններ և հանքանյութեր: ԴԴմիկն, օրինակ, օգնում է պահպանել առողջ քաշը, բարելավում է մաշկի և սիրտ-անոթային համակարգի վիճակը, նպաստում է աղեստամոքսային տրակտի ճիշտ աշխատանքին և նվազեցնում արյան ճնշումը և խոլեստերինի մակարդակը։
Սմբուկները նույնիսկ կարելի է անվանել «հակաօքսիդանտ ռումբ»: Այս պտուղները պարունակում են նասունին։ Այս նյութը պաշտպանում է բջիջները վնասից։ Բացի այդ, սմբուկները պարունակում են մեծ քանակությամբ կալիում, մագնեզիում և ֆոսֆոր, ուստի այս բանջարեղենի կանոնավոր օգտագործման դեպքում ոսկորներն ավելի ամուր են դառնում:
Սակայն երկու մթերքներն էլ օգտակար չեն բոլորի համար, ասել է սննդաբան Ժաննա Տիխանիչեւան Passion.ru-ին տված հարցազրույցում։ Այսպիսով, դդմիկը կարող է վատթարացնել երիկամների հետ կապված խնդիրների վիճակը և ալերգիա առաջացնել։ Իսկ սմբուկը պարունակում է օքսալատներ և սոլանին: Առաջինները նպաստում են քարերի առաջացմանը, երկրորդները կարող են թունավորման պատճառ դառնալ։