Հայտնաբերվել է հատապտուղ, որից շաքարային դիաբետը «վшխենում է». բժիշկները հորդորում են այն ուտել ամբողջ տարին

Հատապտուղների մեծ մասն ունի հակաօքսիդանտ հատկություն, առանց պատճառի բժիշկներն ընդգծում են դրանց կարևորությունը. Օրինակ՝ այս փոքրիկ ու քաղցր հատապտուղը կարող է պաշտպանել շաքարախտից։
Սննդաբան Մարինա Մակիշան ասել է, որ ազնվամորու օգտագործումը նվազեցնում է շաքարախտի առաջացման վտանգը։ Թվում է, թե դա անհնար է՝ ազնվամորին համարվում է ամենաքաղցր հատապտուղներից մեկը։
Բայց «Ռոսիա 1»-ի «Ամենակարևոր բանի մասին» հաղորդման եթերում մասնագետը բացատրեց, որ ազնվամորին պարունակում է նյութեր, որոնք արգելափակում են ալֆա-ամիլազ ֆերմենտի ակտիվությունը։ Այն սովորաբար քայքայում է օսլան և այլ ածխաջրեր: Բայց երբ սննդակարգում ներառվում է ազնվամորի, սննդի ածխաջրային բաղադրիչի յուրացման գործընթացը դանդաղում է։ Ավելի քիչ գլյուկոզա է մտնում արյան մեջ:
Ելնելով այս հատկությունից՝ բժիշկները եկել են այն եզրակացության, որ ազնվամորին խորհուրդ է տրվում օգտագործել շաքարային դիաբետով հիվանդ մարդկանց համար: Բացի այդ, հատապտուղը որպես ամբողջություն կարող է դառնալ ինսուլինի դիմադրության կանխարգելման միջոց։
Իհարկե, խոսքը թարմ ազնվամորու կամ առանց շաքարի պատրաստուկների մասին է։ Ավելի լավ է չտարվել քաղցր մուրաբաներով։ Սակայն մասնագետները հավանություն են տալիս տնական մրգային ըմպելիքներին և հատապտուղների կոմպոտներին։