Այս մթերքները հրահրում են արյան բարձր ճնշում. դրանք չպետք է օգտագործվեն հիպերտոնիկ հիվանդների կողմից

Արյան ճնշումը նորմալ սահմաններում պահելու համար բժիշկները խորհուրդ են տալիս հետևել մի քանի պարզ կանոնների՝ սննդակարգից հեռացնել որոշ մթերքներ, վերահսկել քաշը և վարել ակտիվ ապրելակերպ:
Բժիշկները նշել են այն մթերքների ցանկը, որոնք բարձրացնում են արյան ճնշումը, ուստի սրտանոթային համակարգի հետ կապված խնդիրներ ունեցողները պետք է դրանք բացառեն իրենց սննդակարգից, գրել է ТСН-ն։
Աղի սնունդ. չի կարելի ուտել վերամշակված միս, պահածոյացված ապուրներ, տարբեր խորտիկներ, պիցցա, բուրգերներ և այլն։
Բարձր յուղայնությամբ սնունդ. հիպերտոնիկ հիվանդները պետք է իրենց սննդակարգից բացառեն յուղոտ միսը, տապակած մթերքները, բարձր յուղայնությամբ կաթնամթերքը և սերուցքային սոուսները:
Ավելացված շաքարով հարուստ մթերքներ. շաքարավազը կոչվում է նաև «սպիտակ մահ». Ապրանքը կարող է նաև հրահրել շաքարախտի զարգացում և արագ քաշի ավելացում: Շաքարավազի ավելացված անցանկալի մթերքները ներառում են տորթեր, բլիթներ և այլ քաղցր խմորեղեն, կոնֆետներ և պահածոյացված մրգեր:
Քաղցր ըմպելիքներ․ հրահրում են արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի կտրուկ ցատկում, իսկ հետո դրա արագ անկում։ Ուստի դրանք կարող են առաջացնել գլխացավեր, թուլություն և հիպերտոնիայի զարգացում։ Բժիշկները խորհուրդ են տալիս հրաժարվել քաղցր գազավորված ըմպելիքներից, էներգետիկ ըմպելիքներից, քաղցր սուրճերից ու կոկտեյլներից։
Ալկոհոլային խմիչքներ. չափից ավելի օգտագործումը կարող է հանգեցնել արյան ճնշման բարձրացման և սրտի խնդիրների:
Սառեցված սնունդ. ներառում է սառեցված պիցցա, կարտոֆիլ ֆրի, երշիկեղեն, լազանյա և այլն:
Խոլեստերինով հարուստ մթերքներ․ կարող են մեծացնել արյան մեջ «վատ» խոլեստերինի մակարդակը՝ ազդելով արյան ճնշման բարձրացման և ափսեի առաջացման վրա: Բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս հիպերտոնիկ հիվանդներին ուտել տապակած հավ, բեկոն, կաթնաշոռ, խեցեմորթ ու կարագ:
Սոուսներ․ կարող են առաջացնել նաև հիպերտոնիայի զարգացում, ուստի պետք է սահմանափակել կետչուպի, սոյայի և քաղցր սոուսների՝ տերիյակի, մանանեխ, բարբեքյուի, մեղրի օգտագործումը: