Հնարավոր թnւնավորում. բժիշկները զգուշացրել են առողջարար կաղամբի վտանգների մասին

Հնարավոր թnւնավորում. բժիշկները զգուշացրել են առողջարար կաղամբի վտանգների մասին

Կաղամբը հայտնի բանջարեղեն է, որը մարդիկ ուտում են արդեն մի քանի դար։ Կաղամբն առողջարար սնունդ է, քանի որ այն հարուստ է սննդարար նյութերով, բջջանյութով ու վիտամիններով:

Սանկտ Պետերբուրգի կենսաճարտարագիտության միջազգային գիտահետազոտական ​​ինստիտուտի բժիշկները հայտնել են, որ կաղամբը պարունակում է աղիների համար օգտակար պեկտինային նյութեր։ Ապրանքը կարող է նվազեցնել վատ խոլեստերինի մակարդակը և ուժեղացնել իմունային համակարգը:

Կաղամբում առկա վիտամին K-ն բարելավում է նյութափոխանակությունն ու նպաստում լյարդի աշխատանքին: Կաղամբն ամրացնում է ոսկորները, ատամի էմալն ու նպաստում վերքերի ապաքինմանը։

Սակայն կաղամբը օգտակար է միայն այն դեպքում, եթե մարդը չի տառապում գաստրիտով, պանկրեատիտով և ստամոքս-աղիքային այլ հիվանդություններով։ Լոնդոնի ալերգիայի և իմունոլոգիայի կենտրոնի մասնագետները զգուշացրել են, որ կաղամբի չափից մեծ չափաբաժինը կարող է վնասակար լինել առողջության համար։ Այս բանջարեղենը հաճախ պարունակում է նիտրատներ, որոնք կարող են հանգեցնել թունավորման։

Բացի այդ, թթու կաղամբը պարունակում է հիստամին, որը բորբոքման միջնորդ է։ Այս բիոգենը կարող է ալերգիա առաջացնել և զգալի վնաս հասցնել առողջությանը:

Մարդիկ, ովքեր պարբերաբար կաղամբ են ավելացնում իրենց սննդակարգում, պետք է հիշեն ոչ միայն դրա օգտակարության մասին, այլև վնասի մասին։ Այն ոչ միայն ամրացնում է իմունային համակարգը, այլեւ առաջացնում է սննդի անցանկալի ռեակցիաներ եւ հիվանդություններ։