Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Բժիշկը բացատրել է, թե որքան ձուկ պետք է ուտեն մեծահասակները և երեխաները

Blog Image

Վիտամինների և միկրոտարրերի անհրաժեշտ քանակություն ստանալու համար մեծահասակը պետք է տարեկան ուտի 25-30 կիլոգրամ ձուկ, կամ շաբաթական 600 գրամ։

«ՌԻԱ Նովոստի»-ին ասել է մանկաբույժ, բժշկական գիտությունների դոկտոր, Պիրոգովի համալսարանի մանկական հիվանդությունների պրոպեդևտիկայի ամբիոնի վարիչ Անատոլի Մոիսեևը։

«Ձկան կերակրումը պետք է սկսվի 8 ամսականից։ Կարմիր ձուկը, ինչպիսին է սաղմոնը, պետք է մտցվի երեխայի սննդակարգ՝ մեկ տարեկանին մոտ», - ասել է բժիշկը։ Նա հավելել է, որ խորհուրդ է տրվում սկսել արդյունաբերական եղանակով արտադրված ձկով, քանի որ այն ենթարկվում է մանրէաբանական և քիմիական անվտանգության հատուկ թեստավորման, օրինակ՝ սնդիկի պարունակության։ Արդյունաբերական եղանակով արտադրված ձկան մեկ այլ առավելություն, հատկապես կյանքի առաջին տարում, սպիտակուցների և ճարպերի հավասարակշռված քանակն է։

Կյանքի առաջին տարում՝ 8 ամսականում, մենք սկսում ենք 5 գրամից և բարձրանում մինչև 30 գրամ, իսկ 9-10 ամսականում հասնում ենք 60 գրամի։ Սա կյանքի առաջին տարում է։ 1-ից 3 տարեկանում՝ օրական մոտավորապես 70 գրամ, շաբաթական 2-3 անգամ։ Այնուհետև՝ 3-ից 7 տարեկանում՝ շաբաթական 2-3 անգամ, ընդհանուր առմամբ՝ մոտ 350 գրամ, իսկ 7-ից 11 տարեկանում՝ շաբաթական 420 գրամ։ Այնուհետև, սկսած 12 տարեկանից, սննդակարգը նույնն է, ինչ մեծահասակների համար՝ շաբաթական 450-600 գրամ։ Եվ դա կարող է լինել ցանկացած տեսակի ձուկ», - բացատրելէ Մոիսեևը։
«Օմեգա-3-ի նորմալ քանակություն ստանալու համար մեծահասակը պետք է շաբաթական ուտի մոտ 600 գրամ ձուկ։ Սա տարեկան մոտավորապես 25-30 կիլոգրամ է», - հավելել է նա։ Ընդհանուր առմամբ, երեխաները ձկան և ծովամթերքի նկատմամբ ալերգիա զարգացնելու ավելի հակված չեն, քան այլ սննդամթերքների, ինչպիսիք են կաթնամթերքը կամ միսը, նշել է Մոիսեևը։

Ձուկը պարունակում է նաև մեծ քանակությամբ օգտակար նյութեր, որոնք չեն հանդիպում այլ սննդամթերքներում:

«Այստեղ մենք կարող ենք հստակ ասել, որ դրանք չհագեցած և բազմաչհագեցած ճարպաթթուներ են, ինչպես նաև երկար շղթայով բազմաչհագեցած ճարպաթթուներ, որոնք բնորոշ են միայն ձկանը: Դրանք կարևոր են, քանի որ միայն էթիլ բազմաչհագեցած ճարպաթթուների օգնությամբ է հնարավոր սինթեզել ֆոսֆոլիպիդներ, որոնք կմասնակցեն ուղեղի ձևավորմանը և մարդու լիարժեք զարգացմանը», - բացատրել է բժիշկը:

Հետևաբար, ապագա մայրերին խորհուրդ է տրվում հղիության ընթացքում օգտագործել ձկան արտադրանք՝ սկսած ամենավաղ փուլերից, քանի որ կենտրոնական նյարդային համակարգի զարգացումը սկսվում է հղիության յոթերորդ շաբաթում:
Այնուամենայնիվ, Օմեգա-3 հավելումները չեն կարող ամբողջությամբ փոխարինել ձկանը, քանի որ ձուկը պարունակում է նաև սպիտակուցներ, որոնք գործում են բազմաչհագեցած ճարպաթթուների հետ համատեղ: «Եվ դրանք պարունակում են նաև յոդ և ֆոսֆոր, և անհնար է դրանք բոլորը փոխարինել սննդային հավելումներով: Բայց որոշ դեպքերում, այո, իհարկե, Օմեգա-3-ով հարստացված սնունդը օգտակար է, հատկապես, եթե օրգանիզմը դեֆիցիտ ունի այդ նյութերով», - եզրափակեց Մոիսեևը:

Send