Դարչինի անսպասելի վնասները օրգանիզմին․ արդյոք բոլորը տեղեկացված են այս մասին

Դարչինի անսպասելի վնասները օրգանիզմին․ արդյոք բոլորը տեղեկացված են այս մասին

Այսօր դարչինն օգտագործվում է ոչ միայն որպես համեմունք, այլև որպես կենսաբանորեն ակտիվ սննդային հավելում։ Սակայն ԱՄՆ-ի և Իտալիայի գիտնականները վերջերս պարզել են, որ այն կարող է կողմնակի ազդեցություն ունենալ, հաղորդում է Sports.kz-ն՝ հղում անելով Zakon.kz-ին։

ԱՄՆ-ի Միսիսիպիի և Իտալիայի Միլանի համալսարանների մասնագետները ուսումնասիրել են դարչինի ազդեցությունը մարդու օրգանիզմի վրա և պարզել, որ այն կարող է նվազեցնել որոշ դեղամիջոցների արդյունավետությունը։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են «Սննդի քիմիա. մոլեկուլային գիտություններ» գիտական ​​ամսագրում։

Հրատարակության հեղինակները վերլուծել են դարչինի յուղի, դարչինաթթվի և դարչինի հիմնական ակտիվ բաղադրիչի՝ ցինամալդեհիդի հատկությունները։ Այս նյութերը օգտագործվում են բժշկության, օծանելիքի կամ խոհարարության մեջ։ Օրինակ, դարչինի յուղը օգտագործվում է որպես հակասնկային կամ հակաբակտերիալ միջոց, ինչպես նաև որպես համեմունք սննդի և խմիչքների մեջ։

Հետազոտողները պարզել են, որ ցինամալդեհիդը շատ բարձր կենսամատչելիություն ունի. երբ այն մտնում է մարդու մարմին, այս նյութի 100%-ը ներծծվում է։

Միևնույն ժամանակ, ցինամալդեհիդը և այնպիսի արտադրանքներ, ինչպիսիք են դարչինի յուղը և ցինամինաթթուն, ակտիվացնում են քսենոբիոտիկների՝ մարդու կողմից արհեստականորեն սինթեզվող օրգանիզմին օտար քիմիական միացությունների ընկալիչները։ Այդպիսի միացությունների մեջ են մտնում կենցաղային քիմիական նյութերը, թունաքիմիկատները և որոշ դեղամիջոցներ։

Երբ քսենոբիոտիկ ընկալիչները ակտիվանում են, օրգանիզմն ավելի հակված է ճնշելու այդ նյութերի ազդեցությունը և վերացնելու դրանք։ Դարչինի մեծ քանակությամբ օգտագործումը (օրինակ՝ բարձր կոնցենտրացված սննդային հավելանյութի տեսքով) կարող է վնասակար լինել առողջության համար, հատկապես, եթե դուք ունեք քրոնիկ հիվանդություններ:

«Քրոնիկ բժշկական խնդիրներ ունեցող մարդիկ, այդ թվում՝ հիպերտոնիա, շաքարախտ, քաղցկեղ, արթրիտ, ասթմա, ճարպակալում, ՄԻԱՎ, ՁԻԱՀ կամ դեպրեսիա, պետք է զգույշ լինեն դարչին կամ որևէ այլ հավելում օգտագործելիս։ «Դուք պետք է խորհրդակցեք ձեր բժշկի հետ, նախքան որևէ սննդային հավելում ընդունելը նշանակված դեղամիջոցների հետ միասին», - բացատրեցին ուսումնասիրության հեղինակները։

Գիտնականները նաև նշել են, որ դարչինի բոլոր տեսակները նույն կերպ չեն ազդում օրգանիզմի վրա։ Օրինակ՝ կասիան, որն ավելի էժան տեսակ է, որի աղացած կեղևը ամենից հաճախ վաճառվում է խանութներում, պարունակում է մեծ քանակությամբ կումարին, որը նոսրացնում է արյունը։