Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Սննդաբանը զգուշացնում է որոշ մթերքների մшհացու վտանգի մասին

Blog Image

Գաստրոէնտերոլոգ և սննդաբան Անտոն Զագայնովը հայտարարել է, որ որոշ մթերքներ կարող են հրահրել պանկրեատիտի՝ մահացու վտանգ ներկայացնող հարձակման զարգացում։ Նրա խոսքով՝ հատկապես վտանգավոր են ալկոհոլը, ճարպոտ միսը (խոզ, գառ, բադ, սագ, խոզի ճարպ), տապակած ուտեստները, կծու համեմունքներն ու պահածոները՝ հատկապես տնային պատրաստման, ինչպես նաև շոկոլադը, գազավորված ըմպելիքները, սուրճն ու ուժեղ թեյը։

Բժիշկը նշել է, որ պանկրեատիտը հաճախ զարգանում է միաժամանակ մեծ քանակությամբ ալկոհոլի և ճարպոտ սննդի օգտագործման հետևանքով, նույնիսկ եթե դա միակ դեպքն է։ Ըստ Զագայնովի՝ ամենավտանգավոր պահերն են Նոր տարին և մայիսյան տոները, երբ մարդիկ հակված են չարաշահել և ուտել մեծ քանակությամբ ծանր սնունդ։

Բացի սննդից, հիվանդության հարձակումը կարող են առաջացնել նաև լեղաքարային հիվանդությունները, վնասվածքները, որոշ դեղեր, վարակներ և աուտոիմուն գործընթացներ։ Կասկածելի դեպքում բժիշկն առաջարկում է անմիջապես կանչել շտապ օգնություն, չտալ հիվանդին ոչ սնունդ, ոչ ջուր, ոչ էլ ցավազրկող։ Նախորդ ամիս մասնագետներն արդեն կոչ էին արել ամռանը հրաժարվել շաուրմայից՝ բակտերիալ վարակների աճող վտանգի պատճառով։

 
Send