«Nutrients» ամսագրում հրապարակված լայնածավալ ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ սուրճի չափավոր օգտագործումը կարող է նվազեցնել վաղաժամ մահվան ռիսկը և պաշտպանել մի շարք հիվանդություններից, այդ թվում՝ սրտանոթային հիվանդություններից և 2-րդ տիպի շաքարախտից։ Այսպիսով, այս գիտական հոդվածը, որը հիմնված է բազմաթիվ համաճարակաբանական ուսումնասիրությունների և մետա-վերլուծությունների վերագնահատման վրա, վերջ է դնում սուրճի առողջության վրա ազդեցության վերաբերյալ երկարատև բանավեճին։
Աշխատանքի հեղինակները նշել են, որ անցյալում առկա մտահոգություններին հակառակ, սուրճը չի մեծացնում քաղցկեղի, հիպերտոնիայի կամ առիթմիայի առաջացման ռիսկը։ Խմիչքի չափավոր օգտագործումը, որը համարժեք է օրական 300-500 միլիգրամ կոֆեինի, 15 տոկոսով նվազեցնում է բոլոր պատճառներից մահվան և սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը, իսկ 2-րդ տիպի շաքարախտի առաջացման ռիսկը՝ 29 տոկոսով։ Բացի այդ, սուրճը ցույց է տվել պաշտպանիչ ազդեցություն լյարդի և արգանդի քաղցկեղի, Պարկինսոնի հիվանդության, ճանաչողական խանգարումների, շնչառական հիվանդությունների և երիկամների հիվանդությունների դեմ։
Մահացության նվազեցումից և հիվանդություններից պաշտպանվելուց բացի, սուրճը բարելավում է մտավոր սրությունը, բարձրացնում ֆիզիկական կատարողականը և օգնում է վերականգնել աղիքները։ Ենթադրվում է, որ օգտակար ազդեցությունը պայմանավորված է բորբոքման նվազեցմամբ, գլյուկոզի նյութափոխանակության բարելավմամբ և ճարպերի օքսիդացման ավելացմամբ։ Այս հատկությունները կապված են ինչպես կոֆեինի, այնպես էլ ըմպելիքում պարունակվող պոլիֆենոլների հետ։
Հետազոտության մեջ նաև նշվում է, որ հղի կանայք պետք է սահմանափակեն իրենց օրական կոֆեինի ընդունումը մինչև 200 միլիգրամ, և չափից շատ օգտագործումը կարող է անհանգստություն կամ քնի խանգարումներ առաջացնել, հաղորդում է Daily Mail-ը՝ հղում անելով աղբյուրին։
Սուրճը կամ էներգետիկ ըմպելիքները կարող են վատ ընտրություն լինել շոգի ժամանակ ծարավը հագեցնելու համար։ Ռուսաստանի առողջապահության նախարարության «Բժշկական և վերականգնողական կենտրոն» ազգային բժշկական հետազոտությունների կենտրոնի թերապևտ Ալինա Կիրիչենկոն բացատրել է, որ դրանք միայն ուժեղացնում են ջրազրկումը։ Հետազոտությունների համաձայն՝ շոգի ժամանակ կոֆեինը 20-25 տոկոսով նվազեցնում է օրգանիզմի ջերմակարգավորման ունակությունը։