Գիտնականները շաքարախտի դեմ եզակի միջոց են գտել. այն վաճառվում է ցանկացած խանութում

Գիտնականները շաքարախտի դեմ եզակի միջոց են գտել. այն վաճառվում է ցանկացած խանութում

Լաս Վեգասի Նևադայի համալսարանի ամերիկացի գիտնականները պարզել են, որ կարտոֆիլը կարող է իսկական «սուպերմթերք» դառնալ շաքարախտով հիվանդ մարդկանց համար։ Կարևոր է միայն այն ճիշտ պատրաստել։

Մասնավորապես, գիտնականներին հաջողվել է ապացուցել, որ կարտոֆիլն օգնում է իջեցնել շաքարի մակարդակը շաքարախտով հիվանդների մոտ, ինչպես նաև օգնում է նորմալացնել սրտի աշխատանքը և շատ դրական է ազդում մարդու քաշի վրա (այո, այո, այն օգնում է նիհարել):

Պարզելու համար գիտնականները լայնածավալ փորձ են անցկացրել։ Դրան մասնակցել է 2-րդ տիպի շաքարախտով 24 մարդ: Մասնակիցների կեսին ամեն օր տրվել է մոտ 100 գրամ կշռող մեկ եփված կարտոֆիլ՝ որպես կողմնակի ճաշատեսակ կամ խորտիկ: Մյուս կեսը ծառայել է որպես հսկիչ խումբ և ստացել է կալորիաների և ածխաջրերի նմանատիպ բաժին սպիտակ բրնձի տեսքով:

Ուսումնասիրությունը տեւել է 12 շաբաթ։ Սա նվազագույն ժամանակահատվածն է գլիկեմիկ հսկողության և սրտանոթային առողջության փոփոխության համար: Այսպիսով, կարտոֆիլ կերած կամավորների մոտ արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի չափավոր նվազում է գրանցվել: Նրանք նաև բարելավվել են մարմնի կազմը, գոտկատեղի շրջագիծը և սրտի ռիթմի նորմալացումը: Բայց նրանք, ովքեր կարտոֆիլի փոխարեն սպիտակ բրինձ են կերել, էական փոփոխություններ չեն ունեցել։

Սակայն դա չի նշանակում, որ եթե ձեր սննդակարգում պարզապես ներառեք կարտոֆիլը, ձեր բոլոր խնդիրները կլուծվեն։ Գիտնականները միայն ցրել են հանրաճանաչ առասպելն այն մասին, որ շաքարախտով հիվանդները չպետք է կարտոֆիլ ուտեն: Այսպիսով, շատ բժիշկներ խորհուրդ են տալիս 2-րդ տիպի շաքարախտով հիվանդներին կարտոֆիլ ուտել ոչ ավելի, քան շաբաթը մեկ անգամ: Սակայն, ինչպես ցույց է տվել գիտնականների փորձը, ճիշտ եփած կարտոֆիլը կարելի է օգտագործել ամեն օր չափավոր քանակությամբ: Սա չպետք է առողջական խնդիրներ առաջացնի։