Հայտնի է դարձել, թե ովքեր չեն կարող պանիր ուտել

Հայտնի է դարձել, թե ովքեր չեն կարող  պանիր ուտել

Պանիրը սննդակարգում տարածված մթերք է, սակայն կան որոշ հիվանդություններ, որոնց դեպքում պետք է խուսափել այն ուտելուց։ Սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան բացատրել է, որ անհատական ​​անհանդուրժողականություն ունեցող մարդիկ չպետք է պանիր ուտեն։ Սա վերաբերում է նաև կաթի սպիտակուցների նկատմամբ անհանդուրժողականություն ունեցող մարդկանց: Որոշ մարդիկ կարող են գլխացավեր ունենալ խտացրած պանիրներ ուտելուց հետո, ինչպիսին պարմեզանն է: Նման ախտանիշը կարող է վկայել տիրամինի անհանդուրժողականության առկայության մասին, զգուշացրել է փորձագետը։

Բացի անհատական ​​անհանդուրժողականությունից, կան մի շարք հիվանդություններ, որոնց դեպքում պետք է ձեռնպահ մնալ արտադրանքի օգտագործումից։ Դիետոլոգը հիպերտոնիա, սրտանոթային համակարգի հիվանդություններ, ծանր աթերոսկլերոզ, խոլեստերինի բարձր մակարդակ ունեցողներին խորհուրդ տվեց չուտել պանիր։ Բանն այն է, որ պանիրը պարունակում է մեծ քանակությամբ աղ և հագեցած ճարպեր, որոնք խորհուրդ չեն տրվում նման հիվանդներին։

«Պանիր չի կարելի ուտել, եթե  ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ ունեք. Նրանք, ովքեր խնդիրներ ունեն լյարդի, ենթաստամոքսային գեղձի հետ, կրկին սուր փուլում, երիկամների հետ կապված խնդիրներ. Այսինքն, դա ոչ միայն աղեստամոքսային տրակտն է, այլեւ միզուղիների համակարգի օրգանները։ Աղի, յուղոտ պանիրներին պետք է զգուշությամբ մոտենալ»,- հավելեց փորձագետը։

Դիետոլոգը մարդկանց, ովքեր հակված են միզաթթվի աղերի ավելացմանը և հոդատապի զարգացմանը, խորհուրդ է տվել զգուշանալ խտացրած պանիրներից, քանի որ արտադրանքը պարունակում է մեծ քանակությամբ սպիտակուցներ, գրում է Մոսկվա 24-ը։