Գիտնականները որոշել են, որ սուրճը պետք է խմել առավոտյան 9:30-ից ոչ շուտ և 4 բաժակից ոչ ավելի

Գիտնականները որոշել են, որ սուրճը պետք է խմել առավոտյան 9:30-ից ոչ շուտ և 4 բաժակից ոչ ավելի

Խորհուրդ է տրվում օրական չորս բաժակից ոչ ավելի սուրճ օգտագործել։ Մինչև 09:30-ը այն խմելը կարող է սթրես առաջացնել, իսկ շատ ուշ խմելը կարող է խանգարել քունը: Բժիշկների մեծ մասը խորհուրդ է տալիս օրական օգտագործել ոչ ավելի, քան 400 միլիգրամ կոֆեին, ինչը համարժեք է մոտ չորս բաժակ սուրճի: Սուրճ խմելուց հետո հինգ րոպեի ընթացքում մարդկանց մեծ մասն ավելի լավ է զգում: Առավելագույն ազդեցությունը հասնում է 15 րոպեից երկու ժամվա ընթացքում՝ կախված օրգանիզմի ֆիզիոլոգիական բնութագրերից և կոֆեինի վերամշակման արագությունից։ Տարբեր գենետիկ տարբերակներ ունեցող մարդկանց մոտ կոֆեինի ամբողջական դուրսբերման ժամկետը կարող է լինել մինչև տասը ժամ:

Կոֆեինի մշակման արագությունը նույնպես ազդում է քնի որակի վրա: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ կոֆեինի չափից շատ կամ շատ ուշ օգտագործումը կարող է նվազեցնել քնի ժամանակը 30 րոպեով այն մարդկանց մոտ, ովքեր կոֆեինը նյութափոխանակում են նորմալ արագությամբ, և մեկ ժամով՝ նրանց մոտ, ում մարմնից ավելի երկար է պահանջվում կոֆեինը վերացնելու համար: Մետավերլուծությունը հաստատում է, որ երեկոյան սուրճը խաթարում է դանդաղ քունը, որը քնի կարևոր փուլ է և որի պակասը կապված է տարբեր հիվանդությունների ռիսկի հետ՝ ներառյալ սրտանոթային հիվանդությունները, երիկամների հիվանդությունները, արյան բարձր ճնշումը և շաքարախտը: