Այս մթերքը կօգնի ուղեղն առողջ պահել․ խորհուրդ են տալիս մասնագետները

Այս մթերքը կօգնի ուղեղն առողջ պահել․ խորհուրդ են տալիս մասնագետները

Կա մի մթերք, որը կօգնի ուղեղն առողջ պահել: Ասել են բժիշկ սննդաբան Ումա Նաիդուն ու նյարդաբան Լիզա Ջենովան։

Սրանք կանաչ տերևավոր բանջարեղեն են: Մասնագետները համաձայն են, որ տերևավոր կանաչի ուտելը կարևոր է ընդհանուր առողջության, հատկապես ուղեղի համար: Կանաչ տերևավոր բանջարեղեններից մի քանիսը, որոնք կարող եք ավելացնել ձեր կերակուրներին, հետևյալն են.

Մասնագետները 3 պատճառ են ներկայացրել, թե ինչու է տերևավոր կանաչիով հարուստ սննդակարգն օգտակար ուղեղի համար։ Նախ, այս բանջարեղենը պարունակում է B վիտամիններ, ըստ Ուեյնի պետական ​​համալսարանի բժշկության դպրոցի, այնպիսի պայմաններ, ինչպիսիք են դեպրեսիան և դեմենսը, հաճախ կապված են B վիտամինի պակասի հետ:

Կանաչ տերևավոր բանջարեղենը վիտամին B9-ի հիանալի աղբյուր է, ասել է Նաիդուն: Վիտամինը, որը նաև հայտնի է որպես ֆոլաթթու, «հիմնական վիտամին է ուղեղի և նյարդաբանական առողջության պահպանման, նյարդային հաղորդիչների օպտիմալ գործառույթի և հոգեբանական առողջության պահպանման համար», - նշել է նա: Տերեւավոր կանաչին այն մթերքն է, որը Նաիդուն առաջարկում է իր հիվանդներին, երբ նրանք ցանկանում են բարձրացնել իրենց տրամադրությունը: Երկրորդ՝ դրանք հարուստ են սննդանյութերով, որոնք խթանում են ուղեղի աշխատանքը։

Կանաչ տերևավոր բանջարեղենը նույնպես լի է այն, ինչ Ջենովան անվանում է «ուղեղը խթանող սննդանյութեր», ներառյալ ֆոլաթթու, լյուտեին և բետա-կարոտին: Լյուտեինը բարելավում է ուղեղի աշխատանքը և կառուցվածքը տարեց մարդկանց մոտ: Եվ համակարգված վերլուծությունը ցույց է տվել, որ բետա-կարոտինային հավելումներ ընդունելը կարող է բարելավել «բանավոր և ճանաչողական հիշողությունը»:

Եվ երրորդ, նրանք ունեն շատ մանրաթել: Դիետիկ մանրաթելերի ընդունման ավելացումը կապված է դեպրեսիայի զարգացման ավելի ցածր ռիսկի հետ, պարզել է 2021 թվականին Complementary Therapies in Medicine-ում հրապարակված ուսումնասիրությունը: Նաիդուն խորհուրդ է տալիս ավելի շատ մանրաթել ներմուծել սննդակարգում՝ կենտրոնանալով բուսական ծագման մթերքների վրա: Իսկ տերևավոր կանաչիները, ինչպես հայտնի է, հարուստ են բջջանյութով:

Նյարդաբան Լիզա Ջենովան խորհուրդ է տալիս MIND դիետան, որը նախատեսված է տարիքի հետ նվազեցնելու ճանաչողական անկման ռիսկը: Այն ներառում է հատապտուղներ, տերևավոր կանաչի, բանջարեղեն, ընկույզ, հատիկաընդեղեն, ամբողջական ձավարեղեն, ձուկ ու թռչնամիս: Այնուամենայնիվ, պարտադիր չէ ամբողջությամբ հետևել այս սննդակարգին։ Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ մարդիկ, ովքեր հետևում են դրան, չափավոր նվազեցնում են Ալցհեյմերի հիվանդության զարգացման ռիսկը 37%-ով։