Կարտոֆիլի պյուրեն միլիոնավոր մարդկանց կողմից սիրված խավարտ է: Բայց արդյո՞ք այն օգտակար է օրգանիզմի համար: Սննդաբանները գիտեն այս հարցի պատասխանը:
NTV-ի «Կենդանի սնունդ» հաղորդման եթերում մասնագետները նշել են, որ կարտոֆիլը հարուստ է A, B և C վիտամիններով, ինչպես նաև հանքանյութերով, մասնավորապես՝ կալիումով: Այս սննդարար նյութերը օրգանիզմի կողմից լավագույնս ներծծվում են կարտոֆիլի պյուրե ուտելիս:
«Կլանումը բարելավվում է, այդ պատճառով մենք կերանք հսկայական կարտոֆիլ, որը դեռ պետք է քայքայվի խիմայի: Խիման այն է, երբ պյուրեն ձևավորվում է ստամոքս-աղիքային տրակտում: Այստեղ ամեն ինչ պատրաստ է, և, իհարկե, սննդարար նյութերի կլանումը բարելավվում է», - բացատրել է գաստրոէնտերոլոգ Անաստասիա Գորյաինովան:
Պյուրեն ծածկում է ստամոքսը, ինչը բարերար ազդեցություն ունի գաստրիտով կամ խոցով տառապող մարդկանց վրա: Պյուրեն կարող է մեղմել ծանր խնջույքների բացասական հետևանքները: Եվ կեղևը պատրաստելիս ավելացնելը կօգնի այն ավելի օգտակար դարձնել:
«Իրականում կարտոֆիլի մեջ ամենաարժեքավորը կեղևն է: Որովհետև հենց կեղևի մեջ է գտնվում օգտակար նյութերի առավելագույն կոնցենտրացիան», - ընդգծել է սննդաբան Նատալյա Դենիսովան:
Բացի այդ, Դենիսովան խորհուրդ է տալիս կարտոֆիլի պյուրե պատրաստելիս աղը փոխարինել համեմունքներով, ինչպիսիք են սև պղպեղը և քրքումը: Այս դեպքում ուտեստն ավելի առողջարար կլինի: