Այո՛, կարելի է ուտել հում ճակնդեղ։ Ավելին, բժիշկների կարծիքով, այս արմատային բանջարեղենը այս տեսքով պահպանում է մարդու օրգանիզմի համար օգտակար նյութերի առավելագույն քանակը։ Դրանք ներառում են՝ վիտամին C, ֆոլաթթու, բետալաին և պոլիֆենոլներ։ Դրանք ունեն հակաօքսիդանտային ազդեցություն, նվազեցնում են արյան ճնշումը և բորբոքումները, ինչպես նաև բարելավում են ուղեղի աշխատանքը։ Երբ ճակնդեղը ենթարկվում է ջերմային մշակման, դրանցից մի քանիսը քայքայվում են։ Օրինակ՝ վիտամին C-ն և ֆոլաթթուն, ասում է կենսաբանության դոկտոր, ծերաբան, Ռուսաստանի վաստակավոր բժիշկների և մենթորների ասոցիացիայի անդամ Ելենա Կրոխմալևան։ Հում ճակնդեղում, ընդհակառակը, դրանք ամբողջությամբ պահպանվում են։ Այն նաև պարունակում է ավելի շատ պոլիֆենոլներ և բետալաին՝ բանջարեղենի գույնի համար պատասխանատու բնական գունանյութ։
Հում ճակնդեղ ուտելու համար գործնականում հատուկ սահմանափակումներ չկան։ Օրինակ, չմշակված ճակնդեղը նույնիսկ օգտակար է հղիության ընթացքում, նշում է Կրոխմալևան։ Բայց բոլոր դեպքերում նախ պետք է խորհրդակցել բժշկի հետ։
«Հղի կանայք կարող են և պետք է ուտեն հում ճակնդեղ, քանի որ այն պարունակում է ֆոլաթթու, որը կարևոր տարր է պտղի զարգացման համար: Ճակնդեղը նաև օգնում է նվազեցնել այտուցը: Երեխաները կարող են ուտել այն 6-8 ամսականից սկսած՝ կես թեյի գդալ, բայց ավելի լավ է եփած ճակնդեղը: Մեծ քանակությամբ կարող է ալերգիա և լուծ առաջացնել երեխաների մոտ»:
Բազուկը ֆոլաթթվի, հակաօքսիդանտների և ֆիտոնուտրիենտների բնական աղբյուր է։ Որո՞նք են դրա օգտակար հատկությունները։
Այն ունի հակաօքսիդանտային ազդեցություն օրգանիզմի վրա։ Բազուկը պարունակում է հակաօքսիդանտային միացություններ, ինչպիսիք են բետալաինները և պոլիֆենոլները։ Դրանց օգտակար հատկությունները օրգանիզմի համար կապված են հակաբորբոքային, հակաուռուցքային և լյարդի պաշտպանիչ ակտիվության հետ։ Բազուկում պարունակվող պոլիֆենոլները ճնշում են թրոմբոցիտների ագրեգացիան (միասին կպչելը)։ Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ թարմ բազուկը պարունակում է ավելի շատ բետալաիններ և պոլիֆենոլներ, քան եփած բազուկը։
Այն բարելավում է սրտանոթային համակարգի աշխատանքը։ Բազուկը պարունակում է սննդային նիտրատներ, որոնք նյութափոխանակության ընթացքում վերածվում են ազոտի օքսիդի։ Այս միացությունը նպաստում է արյան անոթների լայնացմանը և թթվածնացմանը, դրանով իսկ բարելավելով արյան շրջանառությունը և նվազեցնելով արյան ճնշումը։ Ազոտի օքսիդը նաև կանխում է արյան մակարդուկների առաջացումը և նվազեցնում սթրեսի հորմոնների ազդեցությունը։ Եփելիս բանջարեղենի մեջ պարունակվող նիտրատները ոչնչանում են, ուստի եփած բազուկում դրանք շատ ավելի քիչ են, քան թարմում։
Պարունակում է վիտամին C և ֆոլաթթու։ Այս օգտակար նյութերը մասամբ քայքայվում են նաև եռման, տապակման և գոլորշու ժամանակ, ուստի դրանք ավելի շատ են հում ճակնդեղում [9], [10]: C վիտամինը հզոր հակաօքսիդանտ է, պաշտպանում է սիրտը և արյան անոթները, իջեցնում է արյան ճնշումը, խոլեստերինի և միզաթթվի մակարդակը, ինչպես նաև սինթեզում է կոլագեն: B9 վիտամինը, որը հայտնի է նաև որպես ֆոլաթթու, կարևոր է շրջանառության և իմունային համակարգերի, սրտի և ուղեղի առողջության ճիշտ զարգացման համար: Այն հատկապես անհրաժեշտ է հղիության ընթացքում, քանի որ դրա անբավարարությունը կարող է հանգեցնել երեխայի մոտ զարգացման տարբեր խանգարումների: