Եթե փորձում եք ավելացնել բուսական սպիտակուցների և մանրաթելերի ընդունումը, պեկանը հիանալի միջոց է դրա համար: Պեկանը մատչելի է, համեղ և կատարյալ նախուտեստ է։
Բայց եթե ձեզ անհրաժեշտ է ևս մեկ պատճառ այս կարագով ընկույզը գնելու համար, American Journal of Clinical Nutrition-ում հրապարակված նոր ուսումնասիրությունը պարզել է, որ օրական 57 գրամ պեկան ուտելը կարող է օգնել իջեցնել խոլեստերինը։
Ռանդոմացված ուսումնասիրությունը ներառել է 138 մասնակից, որոնցից յուրաքանչյուրն ունեցել է նյութափոխանակության համախտանիշի առնվազն մեկ ռիսկի գործոն, մի շարք հիվանդություններ, այդ թվում՝ բարձր արյան ճնշում, արյան մեջ շաքարի բարձր մակարդակ, ավելորդ վիսցերալ ճարպ և խոլեստերինի աննորմալ մակարդակ, և նրանց բաժանել է երկու խմբի: Մի խմբին խնդրել են ամեն օր ուտել 57 գրամ հում, աղ չպարունակող պեկան՝ իրենց սովորական նախուտեստների փոխարեն, մինչդեռ վերահսկիչ խումբը շարունակել է ուտել իրենց սովորական սննդակարգը։
12 շաբաթ անց հետազոտողները պարզել են, որ «պեկանի օգտագործումը բարելավել է ընդհանուր խոլեստերինի, LDL խոլեստերինի, ոչ HDL խոլեստերինի և տրիգլիցերիդների մակարդակը՝ համեմատած սովորական սննդակարգի խմբի հետ»։ Սա հանգեցրել է ընդհանուր խոլեստերինի 3.6%-ով նվազման։
«Ուսումնասիրությունը ցույց է տվել LDL խոլեստերինի և տրիգլիցերիդների մակարդակի վիճակագրորեն նշանակալի բարելավումներ, սակայն դժվար է ասել, թե այս բարելավումը որքանով էր պայմանավորված պեկան ընկույզով և որքանով՝ այլ, հավանաբար ոչ այնքան առողջարար, նախուտեստների սպառման կրճատմամբ», - բացատրում է Ֆիլադելֆիայի սրտաբանության խորհրդատուների սրտաբան Բրեթ Վիկտորը։
«Ես այս ուսումնասիրությունը կմեկնաբանեի որպես հաստատում, որ անառողջ նախուտեստները չափավոր քանակությամբ առողջ նախուտեստներով, այդ թվում՝ ընկույզով և պեկանով, եթե դրանք ձեզ դուր են գալիս, փոխարինելը սրտի համար առողջ սննդակարգ խթանելու միջոցներից մեկն է»։
Ցանկանո՞ւմ եք իմանալ ճշգրիտ մեխանիզմները։ Ահա թե ինչ են մասնագետները ցանկանում, որ դուք իմանաք պեկան ընկույզի ազդեցության մասին։
Պեկան ընկույզը օգտակար է սրտի առողջության և խոլեստերինի մակարդակի իջեցման համար։
Այս ընկույզները կարող են օգտագործվել որպես սննդային հավելում՝ սրտի առողջությունը խթանելու համար։ Քանի որ պեկան ընկույզը պարունակում է մոնոչհագեցած ճարպաթթուների, մասնավորապես օլեինաթթվի բարձր կոնցենտրացիա, դրանք հայտնի են ընդհանուր և LDL խոլեստերինի ցածր մակարդակով իջեցնելու ունակությամբ, ասում է Տեխասի սրտի ինստիտուտի սրտաբան, բժշկական գիտությունների դոկտոր Մեթյու Սեգարը։
Նա բացատրում է, որ դրանք նաև ճնշում են ուտելուց հետո տրիգլիցերիդների մակարդակը, որը կարգավորում է ճարպի արտազատումը արյան մեջ ուտելուց հետո: «Սա հատկապես կարևոր է, քանի որ ճարպի ժամանակավոր աճը կարող է նպաստել սրտի հիվանդությունների զարգացմանը ժամանակի ընթացքում»:
Գրանցված դիետոլոգ և կանխարգելիչ սրտաբան Միշել Ռուտենշտեյնի խոսքով՝ պեկանները հարուստ են էլլագաթթվով և ֆլավոնոիդներով, որոնք ունեն հակաօքսիդանտային և հակաբորբոքային ազդեցություն, ի վերջո նվազեցնելով օրգանիզմում ընդհանուր բորբոքումը և աջակցելով սրտի առողջությանը:
«Պեկանների մեջ պարունակվող էլլագաթթուն նվազեցնում է բորբոքումը և օքսիդատիվ սթրեսը՝ ազատ ռադիկալների և հակաօքսիդանտների անհավասարակշռությունը օրգանիզմում, որը հանգեցնում է բջջային վնասման՝ օգնելով աջակցել սրտի առողջությանը, մինչդեռ ֆլավոնոիդները բարելավում են արյան անոթների գործառույթը՝ նպաստելով արյան շրջանառության և սրտանոթային առողջության բարելավմանը», - բացատրում է նա:
Ավելին, պեկանների կանոնավոր օգտագործումը կարող է հանգեցնել լիպիդների և լիպոպրոտեինների զգալի կրճատման, ինչը կարող է դրականորեն ազդել սրտանոթային առողջության վրա երկարաժամկետ հեռանկարում, ասում է Տեխասի քրիստոնեական համալսարանի Բըրնեթի բժշկական դպրոցի ներքին բժշկության ամբիոնի վարիչ, բժշկական գիտությունների դոկտոր Մոհանակրիշնան Սաթյամուրթին: Նա ավելացնում է, որ ընկույզի մեջ պարունակվող պոլիֆենոլային միացությունները նաև բարելավում են էնդոթելային ֆունկցիան, որը կարևոր դեր է խաղում սրտանոթային առողջության և ընդհանուր բարեկեցության պահպանման գործում։
Քանի՞ պեկան պետք է ուտել՝ այս օգուտները ստանալու համար։
Ըստ այս ուսումնասիրության՝ օրական 57 գրամ պեկան ուտելը նվազեցնում է սրտանոթային մետաբոլիկ հիվանդությունների և բարձր խոլեստերինի առաջացման ռիսկը։ Ընդհանուր առմամբ, սա համարժեք է մոտ 30-35 պեկանի, բացատրում է Ռուտենշտեյնը։
Ուսումնասիրությունը չի նշում որոշակի վերին սահման, բայց մի չափազանցեք։ «Նրանց համար, ովքեր հետևում են իրենց քաշին, պեկանը բարձր կալորիականություն ունի, բայց նաև հարուստ է մանրաթելով, ուստի չափազանց շատ արագ ուտելը կարող է առաջացնել մարսողական խնդիրներ, ինչպիսիք են փքվածությունը, կծկումները, գազերը կամ փորկապությունը», - ասում է Սեգարը։
Պարզապես նկատի ունեցեք, որ հետևողականությունը առողջության օգուտները մաքսիմալացնելու բանալին է, քանի որ հետազոտողները վերլուծել են մասնակիցների պեկանի օգտագործումը 12 շաբաթվա ընթացքում։
Ինչ վերաբերում է ընկույզի տեսակին, Վիկտորն ասում է, որ հում, աղ չպարունակող պեկանները, ինչպես ուսումնասիրության մեջ օգտագործվածները, լավագույն տարբերակն են: Դժբախտաբար, պեկանով կարկանդակը, շաքարապատ պեկանը կամ աղած պեկանը կարող են նվազեցնել ընկույզի առողջական օգուտները՝ ավելացված շաքարի և նատրիումի պատճառով, ինչը չեզոքացնում է խոլեստերինի և բորբոքման վրա դրական ազդեցությունը, բացատրում է նա։
Որո՞նք են պեկանի լրացուցիչ առողջական օգուտները։
Սրտի առողջության համար իրենց պոտենցիալ օգուտներից բացի, որոշ ուսումնասիրություններ ենթադրում են, որ պեկանի մեջ մագնեզիումի բարձր պարունակությունը կարող է նպաստել ոսկորների առողջությանը և նվազեցնել օստեոպորոզի ռիսկը։
Ավելին, Ռաուտենշտեյնն ասում է, որ պեկանի ցածր գլիկեմիկ ինդեքսը օգնում է կայունացնել արյան մեջ շաքարի մակարդակը, դարձնելով այն հիանալի նախուտեստ 2-րդ տիպի շաքարախտի կառավարման կամ կանխարգելման համար: Դրանք նաև մանրաթելի լավ աղբյուր են, որը նպաստում է մարսողությանը, նպաստում է աղիքների կանոնավոր դատարկմանը և ձեզ ավելի երկար ժամանակով հագեցվածության զգացում է տալիս, հավելում է Վիկտորը։
Եթե դեռ անվստահ եք այս սիրելի ընկույզը պաշարելու հարցում, հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ պեկանը կարող է բարելավել ուղեղի առողջությունը և նվազեցնել ճանաչողական անկման ռիսկը՝ շնորհիվ իր մեջ պարունակվող առողջ ճարպերի և հակաօքսիդանտների:
