Այս համեմունքը կօգնի պայքարել քաղցկեղի դեմ, թեթևացնում է գլխացավը, իջեցնում՝ ճնշումը

Զաֆրանը իսկապես անսովոր համեմունք է, որը գնահատվում է ամբողջ աշխարհում որպես ամենահամեղ և առողջարար համեմունքներից մեկը։ Այն օգտագործվում է մսի, ձկան, լոբու ուտեստներ պատրաստելու համար և նույնիսկ ավելացվում է հրուշակեղենի մեջ։
Զաֆրանի բուժիչ հատկությունները զարմանալի են. այն օգնում է մաքրել արյունը, իջեցնել արյան ճնշումը, օգնում է հաղթահարել անքնությունը և նևրոզները, թեթևացնում է գլխացավը, օգտագործվում է այրվածքների բուժման համար և նույնիսկ օգնում է մարդու մարմնին պայքարել քաղցկեղի դեմ:
Զաֆրանը պարունակում է B, A, C, PP վիտամիններ, ինչպես նաև կալցիում, կալիում, մագնեզիում, նատրիում, ֆտոր, ֆլավոնոիդներ, կարոտինոիդներ և եթերային յուղեր: Հին ժամանակներում զաֆրանը համարվում էր գլխացավերի, նյարդային խանգարումների և ստամոքս-աղիքային խնդիրների հուսալի միջոց, ինչպես նաև օգտագործվում էր ծննդաբերությունը հեշտացնելու համար։ Համարվում էր նաև, որ զաֆրանն ունի կիրք բորբոքելու ունակություն։
Այսօր ժողովրդական բժշկությունը խորհուրդ է տալիս տաք կաթի մեջ ավելացնել զաֆրան՝ ուղեղի աշխատանքը խթանելու համար։ Կարծիք կա նաև, որ զաֆրանը կարող է պայքարել դեպրեսիայի դեմ՝ մեծացնելով սերոտոնինի արտադրությունը։
Զաֆրանը ներառված է հազի դեմ դեղամիջոցների (եթերայուղերի շնորհիվ) և բորբոքումների բուժման համար նախատեսված պատրաստուկների մեջ (ներառյալ արտաքին):