Քաղցկեղի վտանգ կա՞․ Ի՞նչ կլինի օրգանիզմի հետ, եթե ամեն օր երշիկ ուտեք

Քաղցկեղի վտանգ կա՞․ Ի՞նչ կլինի օրգանիզմի հետ, եթե ամեն օր երշիկ ուտեք

 

Որոշ ապխտած նրբերշիկներ պարունակում են բենզոպիրեն՝ քաղցկեղածին նյութ, ասում է էնդոկրինոլոգ Տատյանա Բոչարովան։ Բայց բենզոպիրենը նման արտադրանքի հիմնական վտանգը չէ։ Նատրիումը ամենամեծ ազդեցությունն ունի առողջության վրա։ Եթե ​​այս նյութը ավելցուկ է մտնում օրգանիզմ, երիկամների և արյան ճնշման հետ կապված լուրջ խնդիրների վտանգ կա։

Նատրիումը կարող է կուտակվել մարմնի հյուսվածքներում, զգուշացրել է բժիշկը։ Այս դեպքում տուժում են ոչ միայն ներքին օրգանները, այլև արտաքին տեսքը՝ առաջանում է այտուց, այդ թվում՝ աչքերի տակ գտնվող «պայուսակներ»: Ինչ վերաբերում է բենզոպիրենին, բժիշկը շարունակել է, այս քաղցկեղածինը հանգեցնում է աղիների քաղցկեղի:

Բայց այս լուրջ հիվանդության ռիսկերը չի կարելի վերագրել միայն երշիկին, քանի որ սա մարդու սննդակարգի միակ անառողջ արտադրանքը չէ, ՌԻԱ Նովոստիին տված հարցազրույցում բացատրել է Տատյանա Բոչարովան։ Բժիշկն ընդգծել է, որ երշիկի ամենօրյա օգտագործման դեպքում նույնիսկ առողջ մարդիկ վաղ թե ուշ խնդիրներ կունենան, այդ թվում՝ ավելորդ քաշը։ Մասնագետի խոսքով՝ եթե առանց այս մթերքի դժվար է անել, ապա օրական պետք է ուտել ոչ ավելի, քան երկու բարակ շերտ։