Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

3 սննդամթերք, որոնք նվազեցնում են քաղցկեղի գրեթե բոլոր տեսակների առաջացման ռիսկը

Blog Image

Հապալաս
Փոքր ֆերմաները վերջերս սկսել են զանգվածաբար մշակել այս հատապտուղը։

Պարզ ասած (նախորդ հոդվածներում ես մանրամասն ներկայացրել եմ այս հատապտղի ազդեցության վերաբերյալ գիտական ​​հետազոտությունները քաղցկեղի տարբեր տեսակների վրա). հապալասը պարունակում է ավելի քան 50 տարբեր պոլիֆենոլային և ֆլավոնոիդային միացություններ, որոնք, ինչպես ցույց է տրվել, ճնշում են տասըից ավելի տեսակի քաղցկեղի զարգացումը։ Եվ հետազոտությունները դեռևս շարունակվում են, ուստի սա, հավանաբար, դեռ շատ հեռու է ավարտից։

Առավելագույն օգուտի համար հապալասի խորհուրդ տրվող դեղաչափը որոշվել է մի քանի ուսումնասիրություններով և կազմում է մոտավորապես մեկուկես բաժակ թարմ կամ սառեցված հատապտուղներ օրական։ Հարկ է նշել, որ հապալասի 30 օրվա օգտագործումից հետո մասնակիցների արյան մեջ ազոտի օքսիդի մակարդակը բարձրացել է 60%-ով, իսկ իմունային բջիջների քանակը՝ 50%-ով։

Ազոտի օքսիդը (NO) կարևոր դեր է խաղում արյան ճնշման կարգավորման գործում, և դրա անբավարարությունը կարող է կապված լինել հիպերտոնիայի հետ։ NO-ն թուլացնում է արյան անոթների հարթ մկանները, ինչը հանգեցնում է դրանց լայնացմանը և, որպես հետևանք, արյան ճնշման նվազմանը։

Շոկոլադ և կակաոյի հատիկներ
Հատկանշական է, որ օրական 30 գրամ սև շոկոլադի օգտագործումը արյան մեջ ազոտի օքսիդի մակարդակի վրա նույն ազդեցությունն ունի, ինչ հապալասը։

Կակաոյի հատիկները, կամ բնական շոկոլադը, պարունակում են ավելի քան 30 ուսումնասիրված հակաօքսիդանտային միացություններ, այդ թվում՝ ռեսվերատրոլ։ Այս բազմազան կազմը այս արտադրանքը դարձնում է չափազանց օգտակար քաղցկեղի բազմաթիվ տեսակների կանխարգելման համար։

Այնուամենայնիվ, բազմաթիվ ուսումնասիրությունների համաձայն, շոկոլադի նյութերն ունեն ավելի արտահայտված անգիոգեն ազդեցություն։ Պարզ ասած, շոկոլադի պոլիֆենոլները կանխում են mTOR սպիտակուցի արտադրությունը, որը դանդաղեցնում է բջիջների աճը և բազմացումը, այդ թվում՝ նոր արյան անոթների աճը՝ քաղցկեղի ուռուցքը սնուցելու համար։
Ի դեպ, իմունային ճնշող ռապամիցինը նմանատիպ ազդեցություն ունի։ Լոռամիրգն ու լոռամիրգն ունեն նմանատիպ հատկություններ։
Օրական մոտավորապես 20-30 գրամ սև շոկոլադի օգտագործումը բավարար է։

Սուրճ
Մամմա կլինիկայի գլխավոր բժիշկ Անտոն Իվանովի խոսքով՝ սուրճը կարող է ոչ միայն մեղմել քաղցկեղով հիվանդների վիճակը, այլև նվազեցնել որոշակի տեսակի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը։

Նրա խոսքով՝ այս ըմպելիքը հատկապես օգտակար է հաստ աղիքի, լյարդի և կրծքագեղձի քաղցկեղի կանխարգելման համար։ Օրական երկու բաժակ սուրճը գրեթե կիսով չափ նվազեցնում է լյարդի ցիռոզի զարգացման ռիսկը։ Այս ազդեցությունը պայմանավորված է սուրճի հարուստ կազմով. այն պարունակում է կենսաբանորեն ակտիվ նյութեր և բուսական հակաօքսիդանտներ, այդ թվում՝ կաֆեստոլ, կահվեոլ և քլորոգենաթթու։ Այս միացություններն ունեն հակաբորբոքային և հակաքաղցկեղային հատկություններ, որոնք օգնում են պաշտպանել լյարդի բջիջները։

Իվանովը նշել է, որ սուրճը պարունակում է ավելի քան 2000 բաղադրիչ, այդ թվում՝ ճարպաթթուներ (լինոլեային, լինոլենային, պալմիտինային) և պոլիֆենոլներ։ Դրանք դանդաղեցնում են բորբոքային գործընթացները և դրանով իսկ կանխում քաղցկեղի զարգացումը։

Կոֆեինը՝ սուրճի հիմնական բաղադրիչը, նույնպես կարևոր դեր է խաղում։ Լյարդը այն մշակում է ֆերմենտների օգնությամբ, ինչը ուժեղացնում է դրա դետոքսիկացիոն գործընթացները։ Իռլանդիայի ազգային համալսարանի գիտնականները հավելում են, որ կոֆեինը կարող է նվազեցնել արյան մեջ բորբոքային գործոնների մակարդակը և դանդաղեցնել որոշակի իմունային համակարգի բջիջների աճը, ինչը բացատրում է ըմպելիքի հակաքաղցկեղային հատկությունները։

Send