Սև, կարմիր, սպիտակ. ո՞ր հաղարջն է ավելի առողջարար

Սև հաղարջ
Պարունակում է ռեկորդային քանակությամբ վիտամին C: Այն նաև պարունակում է վիտամին B և A, որը կարևոր է տեսողության և գեղեցիկ, առողջ մաշկի համար: Բացի այդ, այն պարունակում է ռուտին - այն ամրացնում է արյան անոթները և փոքր մազանոթները:
Սև հաղարջը վիտամին C-ի առավելագույն պարունակությամբ մթերքների տասնյակում է: Մի շարք հետազոտություններ ցույց են տալիս, որ հաղարջն ունի հակավիրուսային ազդեցություն, մասնավորապես գրիպի և հերպեսի դեմ պայքարում: Կումարինը և վիտամին C-ն նոսրացնում են արյունը՝ նվազեցնելով թրոմբոզի առաջացման վտանգը և ճնշում ցածր խտության լիպոպրոտեինների ակտիվությունը։
Կարմիր հաղարջ
Սև հաղարջի համեմատ կարմիրի պարունակում է ավելի շատ օրգանական թթուներ, որոնք խթանում են մարսողությունը և ավելի քիչ շաքար են պարունակում: Կարմիր հաղարջը նույնպես գերազանցում է սև հաղարջը վիտամին A-ի պարունակությամբ:
Կարմիր հաղարջը պարունակում է նույնքան կալիում, որքան ֆեյխոան և խուրման, որոնք ընդհանուր առմամբ ճանաչված առաջատարներ են այս հետքի տարրի պարունակությամբ: Կարմիր հաղարջն ունի հակաբորբոքային, ջերմիջեցնող և խոլերետիկ ազդեցություն մարդու օրգանիզմի վրա։ Այն պարունակում է երկաթ, որը ծառայում է արյունատար անոթների ամրացմանը։ Կարմիր հաղարջը մի տեսակ «ֆիլտր» է, որը հեռացնում է ավելորդ հեղուկը, աղերը և ավելորդ խոլեստերինը։ Կարմիր հաղարջի մեջ առկա կումարինը օգնում է կանխել աթերոսկլերոզը, սրտի կաթվածը և ինսուլտը:
Սպիտակ հաղարջ
Խթանում է կոլագենի արտադրությունը և պարունակում է մեծ քանակությամբ երկաթ։ Այն նաև գործնականում չունի հակացուցումներ և ալերգիա չի առաջացնում։ Պարբերաբար օգտագործելու դեպքում այն օգնում է կանխել կատարակտի և տեսողության այլ խանգարումների զարգացումը, ինչպես նաև նվազեցնում է շաքարախտի և քաղցկեղի վտանգը: