Սպասք լվանալու սպունգները կարող են առաջացնել թոքաբորբ

Շատ տնային տնտեսուհիներ օգտագործում են էլաստիկ սպունգեր սպասքը լվանալու համար: Նրանք հարմար են, էժան և լավ կլանում են ջուրը, բայց հաճախ նույն սպունգը կարելի է օգտագործել շաբաթներով։ Սա, ըստ կենսատեխնոլոգ Մարիա Զոլոտարևայի, ամենևին էլ անվտանգ չէ։ Փաստն այն է, պարզաբանել է փորձագետը, որ սպունգը ծակոտկեն կառուցվածք ունի, բացի այդ, ափսեները լվանալուց հետո սննդի մասնիկները դեռ մնում են դրա մեջ։
Այս միջավայրը իդեալական է բակտերիաների բարձր արագությամբ բազմանալու համար: Կենսատեխնոլոգը Gazeta.ru-ի հետ զրույցում պատմել է իր իսկ կատարած փորձի մասին։ Նա պարզել է, որ սպունգի մեջ, որն օգտագործվել է ընդամենը երեք օր, բակտերիաների մի ամբողջ խումբ է ձևավորվել, այդ թվում՝ ստաֆիլոկոլի, բորբոս, խմորիչ և մարդկանց համար ամենավտանգավորը՝ Կլեբսիելան:
Կլեբսիելլան պատկանում է Escherichia coli բակտերիաների խմբին։ Այս միկրոօրգանիզմները կարող են առաջացնել թոքաբորբ, բրոնխիտ, թոքերի թարախակույտ, պերիտոնիտ, աղիքային վարակներ և վիրահատությունից հետո թարախային բարդություններ։ Առողջական խնդիրներից խուսափելու համար կենսատեխնոլոգը խորհուրդ է տվելէլլաստիկ սպունգը փոխել շաբաթը մեկ անգամ։ Այս դեպքում սպասքը, բանջարեղենն ու մրգերը, ինչպես նաև լվացարանի և խոհանոցի մակերեսները պետք է լվանալ տարբեր սպունգներով։