Ուռուցքաբանը նշել է մթերքներ, որոնք նվազեցնում են քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը

Ուռուցքաբանը նշել է մթերքներ, որոնք նվազեցնում են քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը

Որոշ մթերքներ պարունակում են նյութեր, որոնք կարող են ճնշել ուռուցքային բջիջների աճը, նվազեցնել բորբոքումն ու ամրացնել իմունային համակարգը։ Թեև ոչ մի արտադրանք չի երաշխավորում ամբողջական պաշտպանություն քաղցկեղից, ճիշտ սնունդը բուժման ընթացքում օրգանիզմի կանխարգելման և աջակցության կարևոր տարր է: Այս մասին «Իզվեստիա»-ին պատմել է ուռուցքաբան Ռուսլան Բասանովը։

Նրա խոսքով՝ գիտական ​​հետազոտությունները հաստատում են, որ որոշ ապրանքներ պարունակում են նյութեր, որոնք կարող են ճնշել ուռուցքային բջիջների աճը և ամրապնդել իմունային համակարգը։ Փորձագետը նշել է հակաուռուցքային հատկություն ունեցող ապրանքների խումբ։

Նա բացատրել է, որ խաչածաղկավոր բանջարեղենները, ինչպիսիք են բրոկոլին և ծաղկակաղամբը, պարունակում են սուլֆորաֆան, որը կարող է ճնշել քաղցկեղի բջիջների աճը: Հատապտուղները հարուստ են հակաօքսիդանտներով և էլագիկ թթվով, որը պաշտպանում է ԴՆԹ-ն վնասից: Սխտորն ու սոխը, շնորհիվ ալիցինի և կվերցետինի պարունակության, ունեն հզոր հակաբորբոքային ազդեցություն։

Բասանովը նաև նշել է կանաչ թեյի առավելությունները, որը պարունակում է կատեխիններ, որոնք ճնշում են ուռուցքը սնուցող նոր անոթների ձևավորումը: Յուղոտ ձկները, ինչպիսիք են սաղմոնը և սկումբրիան, օգնում են նվազեցնել քրոնիկական բորբոքումները՝ քաղցկեղի զարգացման գործոն: Շիտակե և ռեիշի սնկերը խթանում են իմունային համակարգը, իսկ քրքումը դանդաղեցնում է քաղցկեղի բջիջների զարգացումը կուրկումինի շնորհիվ:

Բայց նաև, ուռուցքաբանը զգուշացրել է քաղցկեղի առաջացման վտանգը բարձրացնող մթերքների մասին։ Վերամշակված միսը, ավելցուկային կարմիր միսը, շաքարավազը և զտված ածխաջրերը, ալկոհոլը և տրանս ճարպերը կարող են նպաստել հիվանդության առաջացմանը:

«Չնայած ճիշտ սնունդը նվազեցնում է ռիսկերը, այն չի փոխարինում բուժմանը: Որոշ քաղցկեղներ, ինչպիսիք են լեյկոզը, թույլ են կապված սննդակարգի հետ, իսկ հետագա փուլերում ուռուցքը կարող է չպատասխանել սննդակարգի գործոններին: Այնուամենայնիվ, հավասարակշռված դիետան օգնում է մարմնին պայքարել, ուժեղացնում է թերապիայի ազդեցությունը և բարելավում կյանքի որակը»,- ​​ասել է բժիշկը:

Մասնագետն ընդգծել է, որ ոչ մի դիետա 100 տոկոսանոց պաշտպանություն չի ապահովում քաղցկեղից, սակայն այն կարող է հզոր դաշնակից դառնալ հիվանդության կանխարգելման ու դեմ պայքարում։

Բանջարեղենի, հատապտուղների, կանաչեղենի և առողջ ճարպերի քանակի ավելացումը սննդակարգում, միաժամանակ նվազեցնելով շաքարավազի և վերամշակված մթերքների ընդունումը, ոչ միայն նվազեցնում է քաղցկեղի ռիսկը, այլև բարելավում է ձեր ընդհանուր առողջությունը: