Որո՞նք են թրթնջուկի օգուտները և ո՞վ պետք է խուսափի դրանից

Որո՞նք են թրթնջուկի օգուտները և ո՞վ պետք է խուսափի դրանից

Թրթնջուկի օգտակարությունը բացատրվում է նրա քիմիական բաղադրությամբ։

– Թրթնջուկը հարուստ է վիտամիններով և դրա շնորհիվ հիանալի միջոց է սեզոնային բերիբերիի դեմ պայքարելու համար։ Այն կլրացնի օրգանիզմում վիտամինային պաշարները և կբարելավի առողջությունը»,- ասում է գաստրոէնտերոլոգ-լյարդաբան Օլգա Արիշևա. – Կալցիումը և վիտամին K-ն բարելավում են արյան անոթների վիճակը, նորմալացնում արյան մակարդումը։ Վիտամին A-ն օգտակար է տեսողության խանգարումներ ունեցող մարդկանց համար։

Բուսական մանրաթելերը, որոնք թրթնջուկի մաս են կազմում, նպաստում են օրգանիզմից վնասակար խոլեստերինի հեռացմանը (1): B խմբի վիտամինների բարձր պարունակությունը օգնում է դիմակայել սթրեսին, բարելավում է տրամադրությունը, նորմալացնում է նյարդային համակարգի աշխատանքը և էներգիա է հաղորդում օրգանիզմին:

Թրթնջուկը պարունակում է մանրաթել, որն աջակցում է մարսողական համակարգի կայուն աշխատանքին, նվազեցնում է քաղցը և օգնում է հեռացնել տոքսինները մարմնից: Մանրաթելը խթանում է պերիստալտիկան, պայքարում է աղիներում բորբոքային պրոցեսների դեմ և պահպանում է աղիների օպտիմալ միկրոֆլորան:

Թրթնջուկի տերեւները պարունակում են ֆլավոնոիդներ։ Էդիթ Քաուանի համալսարանի ավստրալացի հետազոտողները պարզել են, որ մարդիկ, ովքեր օգտագործում են բավարար քանակությամբ ֆլավոնոիդ միացություններ (500 մգ), ավելի քիչ հավանական է, որ մահանան քաղցկեղից:

Թրթնջուկը բարդ արտադրանք է: Չնայած իր դրական հատկություններին, այն ունի նաև հակացուցումներ. Ուստի թրթնջուկը սննդակարգում ներառելուց առաջ անհրաժեշտ է խորհրդակցել մասնագետի հետ, հատկապես ալերգիա ունեցողների և քրոնիկական հիվանդություններ ունեցողների համար։ Թրթնջուկը հակացուցված է նաև հղիներին։ Բայց ընդհանուր առմամբ, առողջության հետ կապված ռիսկերը հաճախ կապված են թրթնջուկի կանոնավոր օգտագործման հե: