Երշիկեղենի չափից շատ օգտագործումը կարող է լուրջ առողջական ռիսկեր առաջացնել, և բժիշկները ավելի ու ավելի են զգուշացնում դրանց օգտագործումը սահմանափակելու անհրաժեշտության մասին։
Նախ, երշիկեղենի, հոթ-դոգերի և բեկոնի մեծ մասը վերամշակված միս է։ Արտադրության ընթացքում օգտագործվում են պահպանիչներ, աղեր, նիտրիտներ և այլ հավելումներ՝ պահպանման ժամկետը երկարացնելու և համը բարելավելու համար, բայց դրանք նաև ծանրաբեռնում են օրգանիզմը։ Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ նման մթերքների կանոնավոր օգտագործումը կապված է սրտանոթային հիվանդությունների և քաղցկեղի, մասնավորապես՝ հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման ռիսկի բարձրացման հետ։
Երկրորդ, երշիկեղենը պարունակում է մեծ քանակությամբ աղ և հագեցած ճարպեր։ Դրանց չափից շատ օգտագործումը նպաստում է արյան բարձր ճնշմանը, աթերոսկլերոզին և ճարպակալմանը։ Սրտի, լյարդի կամ երիկամների քրոնիկ հիվանդություն ունեցող մարդկանց մոտ նման մթերքները կարող են արագացնել հիվանդության զարգացումը։
Կարևոր է նաև հաշվի առնել, որ երշիկեղենը հաճախ պարունակում է թաքնված կալորիաներ։ Նույնիսկ փոքր չափաբաժինները կարող են զգալի էներգիա ապահովել, ինչը դժվարացնում է առողջ քաշի պահպանումը։
Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս հնարավորինս սահմանափակել վերամշակված մսի օգտագործումը։ Իդեալական դեպքում՝ շաբաթական 1-2 անգամ ոչ ավելի, քան 50 գրամ: Երեխաները, տարեցները և քրոնիկ հիվանդություններ ունեցողները պետք է ընդհանրապես խուսափեն երշիկեղենի կանոնավոր օգտագործումից։
