Բժիշկը բացահայտել է այգու դդմիկի հիմնական վտանգը

Օգոստոսին այգու սեփականատերերը հավաքում են դդմիկ: Փոքր չափի բանջարեղենն ավելի համեղ է, այնպես որ, եթե ցանկանում եք ստանալ ամենանուրբ և համեղ ուտեստը՝ առանց երակների, ապա պետք է մանր կտրատել։ Այս մասին Газета.Ru-ին հայտնել է ROSBIOTECH համալսարանի դիետետիկայի ամբիոնի դոցենտ Սերգեյ Շկիտինը։
«Գերաճած դդմիկի համը փոխվում է պտղի ներսում մանրաթելերի աճի պատճառով՝ մի տեսակ կերակրման ցանց և ստրոմա, որը պահպանում է իր ձևը: Եթե դդմիկը մանր կտրատեք, ապա այս բանջարեղենի ստրոման, դրա ծավալը ստեղծող մանրաթելն ու այս բանջարեղենը սնուցող անոթները փոքր կլինեն և չեն փչացնի բանջարեղենի համը։ Երիտասարդ և հին դդմիկի քիմիական բաղադրությունը չի տարբերվում: Նրա օգուտները կախված կլինեն հողից, որտեղ այն աճել է: Եթե հողը պարարտացվում է քիմիական պարարտանյութերով, բանջարեղենը միայն վնաս կհասցնի օրգանիզմին։ Իհարկե, մեզ պետք է գոմաղբ, հումուս, կոմպոստ»,- բացատրել է փորձագետը։
Տնային տնտեսուհիները նաև ամենից հաճախ դդմիկն ու սմբուկը տապակում են մեծ քանակությամբ բուսական յուղով, որոնք այս բանջարեղենը լավ կլանում է։ Այսպիսով, փոքր քանակությամբ բջջանյութի հետ մեկտեղ մարդիկ օգտագործում են հսկայական քանակությամբ ճարպեր:
«Ավելորդ ճարպի պատճառով ճաշատեսակը սկսում է ազդել բազմաթիվ օրգանների վրա։ Սնունդը դառնում է բարձր կալորիականություն և դժվարամարս»,- զգուշացրել է նա: Բանջարեղենի պատրաստման ավելի առողջ տարբերակը շոգեխաշելն է:
«Բանջարեղենը շոգեխաշած, դդմիկի և սմբուկի խավիար. Դուք առավելագույն օգուտ կստանաք այս ապրանքներից: Մսով լցոնած դդմիկ և սմբուկը ամենաառողջարար ուտեստն է, որը կարող եք պատրաստել սեզոնային բանջարեղենով: Այն կպարունակի և՛ բջջանյութ, և՛ սպիտակուց»,- եզրափակել է Շկիտինը։