Վինեգրետ․ ինչու հայտնի աղցանը կարող է վնասել օրգանիզմին

Վինեգրետը հայտնի վիտամինային աղցան է, որը շատերն են սիրում: Այն բաղկացած է մատչելի բաղադրիչներից և ցածր կալորիականությամբ:
Վինեգրետի կալորիականությունը կազմում է 80-130 կկալ 100 գ արտադրանքի համար: Որքան շատ են բաղադրության մեջ պարունակվող լրացուցիչ բաղադրիչները (թթու կաղամբ, ծովատառեխ, լոբի), այնքան ավելի բարձր է ճաշատեսակի էներգետիկ արժեքը։ Դուք կարող եք ազդել վինեգրետի կալորիականության և սննդային արժեքի վրա՝ օգտագործելով սոուսը: Ավանդաբար օգտագործվում է բուսական յուղ: Դրանից ամբողջությամբ խուսափելը կնվազեցնի աղցանի կալորիաների քանակը, բայց բացասաբար կանդրադառնա համի վրա։
Ճակնդեղը, կարտոֆիլը, գազարը, որոնցից պատրաստվում է աղցանը, ունեն բարձր գլիկեմիկ ինդեքս և պարունակում են մեծ քանակությամբ ածխաջրեր։ Դրա պատճառով ինսուլինի մակարդակը մեծանում է, ինչը կարող է հանգեցնել շաքարախտի: Վինեգրետը ներառում են նաև թթու վարունգ և հաճախ թթու կաղամբ, որոնք պատրաստվում են քացախով: Այն բարձրացնում է թթվայնությունը և գրգռում ստամոքս-աղիքային լորձաթաղանթը։
Երիկամների պաթոլոգիայի, գաստրիտների և ստամոքսի խոցի դեպքում վինեգրետը պետք է օգտագործել զգուշությամբ։ Որպեսզի չհրաժարվեք ձեր սիրելի աղցանից, եթե կան հակացուցումներ, պետք է արգելված բաղադրիչները փոխարինել անվտանգով, օրինակ՝ թթու վարունգի փոխարեն թարմը վերցնել։ Արդյունքը դասական չէ, այլ առողջարար ուտեստ։ Ցածր կալորիականությունը և վիտամինների և միկրոէլեմենտների հարուստ պարունակությունը թույլ են տալիս վինեգրետը ներառել որոշ դիետաների մեջ: Նույնիսկ փոքր քանակությամբ աղցանը լավ է հագեցնում քաղցը։ Սակայն, ինչպես արդեն նշվեց, հիմնական բաղադրիչների բարձր գլիկեմիկ ինդեքսով, շաքարային դիաբետով ավելորդ քաշ ունեցող մարդիկ պետք է իրենց սովորական սննդակարգում ներառեն վինեգրետը միայն բժշկի թույլտվությամբ: