Բացահայտվել են խնձորի առողջության համար անսպասելի վտանգները

Բացահայտվել են խնձորի առողջության համար անսպասելի վտանգները

 

Հայտնի է դարձել, թե օրական քանի խնձոր կարելի է ուտել։ Եթե ​​դուք չկատարեք այս նորմը, կարող եք լուրջ առողջական խնդիր առաջացնել, ասել է բժշկական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսոր Նիկոլայ Կիրիլենկոն «Moscow Region Today» առցանց հրատարակության հետ զրույցում, հայտնում է Sports.kz-ը՝ Life.ru-ին հղումով։

Մասնագետի խոսքով՝ խնձորը, ինչպես ցանկացած այլ միրգ, կարող է առաջացնել հետճաշից հետո հիպերգլիկեմիա, որի դեպքում արյան շաքարը բարձրանում է։ 

Ուստի նույնիսկ առողջ մարդուն խորհուրդ է տրվում ուտել 200 գրամից ոչ ավելի խնձոր։ Շաքարային դիաբետով հիվանդները պետք է այս բաժինը բաժանեն երկու մասի և ուտեն ոչ ավելի, քան 100 գրամ միաժամանակ: Միաժամանակ խնձորը օգտակար է չափավոր չափաբաժիններով։ Դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ պեկտին, որը լավացնում է մարսողությունը, և հակաօքսիդանտներ։ Մարդկանց շրջանում նույնիսկ կարծիք կա, որ եթե օրական երկու խնձոր ուտեք, կարող եք նվազեցնել սկլերոզի զարգացման ռիսկը։

«Իսկապես, արտասահմանում ուսումնասիրություններ են կատարվել, որոնք ցույց են տալիս, որ խնձոր ուտելը մի փոքր նվազեցնում է խոլեստերինի բարձր մակարդակը: Բայց, այնուամենայնիվ, այս իրավիճակում դուք չեք կարող ազատվել խնձորով, ձեզ դեղամիջոց է պետք. Սակայն կա մի երեւույթ, որը կարծես հաստատում է ժողովրդի մեջ տարածված արտահայտությունը»,- նշել է Կիրիլենկոն։

 

Դեռևս չարժե օրվա ընթացքում միայն խնձոր ուտել։ Դիետան պետք է նոսրացնել այլ մրգերով, ինչպես նաև բանջարեղենով և հատապտուղներով։ Պրոֆեսորի խոսքով՝ մարդն օրական պետք է ուտի առնվազն 250 գրամ բանջարեղեն և 150 գրամ միրգ ու հատապտուղ։