Գիտնականները պարզել են, թե որ մթերքներն են մաքրում աղիները՝ պաշտպանելով բջիջները քաղցկեղից

Գիտնականները պարզել են, թե որ մթերքներն են մաքրում աղիները՝ պաշտպանելով բջիջները քաղցկեղից

Կալիֆորնիայի Դևիսի համալսարանի գիտնականները հաստատել են, որ հայտնի թթու կաղամբն ունակ է ազդել աղիների բջիջների վրա՝ կանխելով բորբոքումը։ Վերջինս չարորակ գործընթացի զարգացման ռիսկի գործոններից է։

Ինչպես հայտնում է Pronews.gr-ը, գիտնականները համեմատել են թարմ կաղամբի, թթու կաղամբի օգուտները, ինչպես նաև ուսումնասիրել են օրգանիզմի վրա խմորումից հետո մնացած աղաջրի ազդեցությունը։ Այս դեպքում հաշվի են առնվել ինչպես խանութից գնված ապրանքները, այնպես էլ տնային պայմաններում պատրաստված պատրաստուկները:

«Ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ խմորման գործընթացները մեծացնում են սննդի սննդանյութերի պարունակությունը՝ դարձնելով այն շատ ավելի օգտակար աղիքների առողջության համար, քան դրա թարմ գործընկերները», - մեջբերում է հրատարակությունը փորձագետների խոսքերը։


Նշվում է, որ խմորման գործընթացում արտադրանքի մեջ առաջանում են «լավ բակտերիաներ»։ Հետեւաբար, դրանք ուտելով, մենք հագեցնում ենք մեր միկրոբիոմը: Սա հանգեցնում է բորբոքման նվազեցմանը և իմունային համակարգի խթանմանը:

Թթու կաղամբը նպաստում է աղիների պատի մաքրմանն ու ամբողջականության վերականգնմանը, որը մասամբ կամ ամբողջությամբ վերացնում է գազերը, սպազմերը, ստամոքսի ծանրությունը և նվազեցնում քաղցկեղի առաջացման ռիսկը: