Արդյո՞ք դափնու տերեւը վտանգավոր է. ով չպետք է օգտագործի այն

Արդյո՞ք դափնու տերեւը վտանգավոր է. ով չպետք է օգտագործի այն

 

Դափնու տերեւը բավականին տարածված համեմունք է, որը կարելի է գտնել գրեթե յուրաքանչյուր խոհանոցում: Շատ տնային տնտեսուհիներ այն ավելացնում են ապուրների, փլավի և այլ ուտեստների մեջ։ Սակայն քչերին է թվում, որ բանը միայն այն չէ, որ դափնու տերևներ ավելացնելիս ճաշատեսակների համն ավելի է հարստանում։ Այս համեմունքը շատ օգտակար է, բայց ոչ բոլորի համար, ասել է Ռոսկոշեստվոն։

 

Այսպես, էնդոկրինոլոգ Ելենա Սյուրակշինան բացատրել է, որ դափնու տերևները պարունակում են բազմաթիվ օրգանական թթուներ, որոնք, ի թիվս այլ բաների, դանդաղեցնում են օրգանիզմի ծերացումը և ունեն ջերմիջեցնող և հակաբորբոքային հատկություն։ Դափնու տերևների յուրահատուկ բույրը տալիս է հատուկ նյութ՝ կամֆորա։ Հենց նա է պատասխանատու ախորժակի բարձրացման համար։ Բացի այդ, կամֆորան կարող է բարելավել թոքերի աշխատանքը:

Դափնու տերևները C և B վիտամինների, ինչպես նաև հանքանյութերի պահեստ է՝ ներառյալ սելենը, ցինկը, ֆոսֆորը, նատրիումը և պղինձը: Բացի այդ, այս բույսը պարունակում է ևս երկու նյութ, որոնք շատ օգտակար են մարդու համար՝ լիմոնեն և ցինեոլ։ Առաջինն ունի տոնիկ հատկություն, երկրորդը բնական խորխաբեր է։

Ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ ունեցողներին, շաքարային դիաբետով և տարբեր բորբոքումներ ունեցողներին խորհուրդ է տրվում որքան հնարավոր է հաճախ դափնու տերևներ ավելացնել ճաշատեսակներին և նույնիսկ դրանից թուրմեր պատրաստել։ Բայց դափնու տերևներից ոչ բոլորն են օգուտ քաղելու: Այսպիսով, այն չպետք է ավելացվի շատ, պանկրեատիտով, խոլեցիստիտով և արյան ցածր մակարդում ունեցող մարդկանց համար նախատեսված ուտեստներին: Բացի այդ, եթե դուք շատ հաճախ ուտեք այս համեմունքը, ձեր արյան ճնշումը կարող է կտրուկ իջնել, քանի որ դափնու տերևները հեռացնում են հեղուկը մարմնից: