Թաքնված սպառնալիք. բժիշկը թվարկել է այն մթերքները, որոնք թրոմբների առաջացման պատճառ են դառնում

Որոշ մթերքներ հանգեցնում են արյան խտացման, հետևաբար՝ արյան թրոմբների առաջացման: Մոսկվա 24-ի հետ զրույցում սննդաբան Մարիյաթ Մուխինան բացատրել է, թե ինչից պետք է զգույշ լինել. Պարզվել է, որ արյան վրա բացասաբար են ազդում քաղցրավենիքները, աղի մթերքները, սուրճը, ալկոհոլը, վիտամին K պարունակող մթերքները։
Աղը, օրինակ՝ պահածոյացված սննդամթերքից և երշիկեղենից, թանձրացնում է արյունը, ինչպես շաքարը: Այս մթերքների չարաշահման արդյունքում արյունը դառնում է օշարակ։ Սուրճը ոչ միայն փոխում է արյան խտությունը, այլև ունի ուժեղ միզամուղ ազդեցություն, օրգանիզմից հեռացնում է հեղուկը, ինչը բացասաբար է անդրադառնում նաև մարդու ինքնազգացողության վրա, Ալկոհոլը ցանկացած ձևով «ճարպազրկում է» արյան բջիջները։ Այս կերպ փոխվելով՝ մարմինները կպչում են իրար և առաջանում արյան մակարդուկներ։
Վիտամին K պարունակող մթերքների թվում են թվացյալ առողջարար սպանախը, եղինջը և այլ կանաչեղեն: Այնուամենայնիվ, եթե մարդու մոտ արյան մակարդման բարձր ռիսկ կա, ապա վերը նշված բոլորը պետք է բացառվեն սննդակարգից։ Մարիյաթ Մուխինան նշել է, որ կան նաև մթերքներ, որոնք կանխում են արյան մակարդման առաջացումը արյան նոսրացման միջոցով. դրանք են կտավատի յուղը, կիտրոնը, ճակնդեղը և սխտորը: